International

Tot Globul e cu sufletul la gură. Rusia amenință NATO!

Tot Globul e cu sufletul la gură. Rusia amenință NATO!

Rusia a declarat marți că aderarea Finlandei la alianța militară NATO este o greșeală istorică periculoasă care va slăbi securitatea în regiunea extinsă, va crește riscul de conflict și va forța Moscova să ia contramăsuri.

Finlanda a aderat oficial la NATO marți, steagul său fiind desfășurat în fața sediului blocului militar de la Bruxelles, într-o schimbare istorică de politică, care s-a îndepărtat de nealinierea provocată de invazia Rusiei în Ucraina.

La Moscova, activiștii pro-Kremlin au organizat o demonstrație zgomotoasă anti-NATO în fața ambasadei SUA, afișând pancarte cu sloganuri precum „Stop NATO” și „NATO este un sponsor al nazismului”.

Finlanda e în pericol?

Rusia și Finlanda au o graniță comună de 1.300 km, iar Moscova a declarat deja că va întări diviziile militare staționate în vestul și nord-vestul său.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat conducerii militare a Rusiei că aderarea Finlandei „creează riscurile unei extinderi semnificative a conflictului”.

Dar el a spus că nu va afecta rezultatul a ceea ce Rusia numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina.

Unul dintre principalele motive pentru care Rusia spune că luptă în Ucraina este acela de a împiedica transformarea vecinului său într-un avanpost NATO care i-ar amenința propria securitate. Kremlinul a declarat că Rusia va fi forțată să ia „contramăsuri” ca răspuns la intrarea Finlandei în NATO, pe care le va ajusta în funcție de tipul de desfășurări militare și de infrastructura desfășurată în Finlanda.

Extinderea în continuare a NATO este o „invadare a securității noastre și a intereselor naționale ale Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„O greșeală istorică”

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că Finlanda comite o greșeală istorică periculoasă prin aderarea la NATO, care îi va dilua propria influență pe scena mondială și va afecta legăturile cu Moscova.

„Politica de nealiniere militară a Helsinki a servit de mult timp interesele naționale finlandeze și a fost un factor important de consolidare a încrederii în regiunea Mării Baltice și pe întregul continent european”, a declarat ministerul într-o declarație citată de Reuters.

„Acest lucru este acum de domeniul trecutului. Finlanda a devenit unul dintre micii membri ai alianței care nu decide nimic, pierzându-și vocea specială în afacerile internaționale. Suntem siguri că istoria va judeca acest pas pripit”.

În Sankt Petersburg, la doar aproximativ 150 km de granița cu Finlanda, un rezident care și-a dat numele Nikolai a declarat pentru Reuters că rușii ar considera acum Finlanda ca fiind un stat ostil.

„Nu există absolut nicio îndoială că Finlanda își face singură probleme prin aderarea (la NATO), deoarece înainte o consideram o țară frățească a lumii capitaliste, cea mai apropiată de noi în spirit, în relații, în relații economice reciproc avantajoase”, a spus el.

„Dar acum o vom considera un stat care nu ne este prieten.”