Diverse

Tot mai multe dovezi confirmă ipotezele oamenilor de stiință privind imunizarea

Tot mai multe dovezi confirmă ipotezele oamenilor de stiință privind imunizarea

Tot mai multe dovezi confirmă ipotezele oamenilor de stiință privind imunizarea. Varianta Omicron oferă imunitate împotriva viitoarelor variante de Covid-19 cred experții în sănătate publică

Imunitatea celor care au contactat virusul

Dovezile emergente sugerează că persoanele care au fost infectate cu Covid-19 după vaccinare vor dezvolta imunitate sporită: persoanele care sunt complet vaccinate sau care au imunitate de la o infecție anterioară cu Covid-19 par să fie foarte bine protejate împotriva infecțiilor viitoare.

Cercetătorii care au lucrat la un studiu recent de la Universitatea de Sănătate și Știință din Oregon, desfășurat în timpul valului Delta, au descris această „superimunitate” – o constatare făcută în urma unor date recente ale CDC care sugerează că persoanele vaccinate și cu o infectare anterioară sunt cele care au șanse mici de a contacta, din nou, virusul.

În timp ce datele despre varianta Omicron încă surprind oamenii de știință, cercetările din Austria sugerează că același lucru s-ar putea întâmpla și cu persoanele vaccinate care au fost infectat cu Covid-19 în ultimele săptămâni.

Dar un nou tip de imunitate nu înseamnă sfârșitul Covid-19, ci reprezintă încă o fractură în această pandemie, unii oameni fiind mai protejați decât alții. O altă variantă ar putea apărea în orice moment. Pentru experții în sănătate publică, îngrijorarea rămâne privind infecția cu Covid-19 care este imprevizibilă.

Când se va încheia pandemia ?

Supraimunitatea nu funcționează fără vaccin. Persoanele vaccinate care au fost infectate în timpul valului Delta au produs anticorpi la niveluri cu până la 1.000% mai eficienți decât cei generați după al doilea vaccin Pfizer. Persoanele vaccinate și care au trecut prin boală sunt cele care au dezvoltat cel mai bun sistem imunitar.

„Nu numai că nivelul anticorpilor este ridicat, dar și capacitatea de a neutraliza diferite variante este remarcabil de ridicată”, a declarat Fikadu Tafesse, coautor al studiului din Oregon, pentru Insider. Expunându-ți sistemul imunitar la mai multe variante ale aceluiași virus, arăți corpului tău numeroasele forme pe care le poate lua coronavirusul.

„Întreaga infecție cu coronavirus vă antrenează imunitatea într-un mod mai complet decât imunitatea pe care o obținem din vaccin, care este în mare parte proteină”, a spus Tafesse pentru Insider. Vaccinurile folosesc proteina spike – arma virusului pentru infiltrarea celulelor noastre – ca scurtătură către imunizare. Cercetătorii nu au adunat încă datele pentru a înțelege cum supraimunitatea rezistă împotriva variantei Omicron.

Într-un panel recent susținut de Forumul Economic Mondial, dr. Anthony Fauci a spus că întrebările dacă Omicron va pune capăt pandemiei – sau poate o va încetini– nu au un răspuns, având în vedere potențialul virusului de a se modifica.

„Sper că acesta este cazul”, a spus Tafesse când a fost întrebat dacă Covid-19 va deveni endemic după Omicron. „Dar acesta ar fi cazul numai dacă nu vom obține o altă variantă care va eluda răspunsul imun al variantei anterioare”, potrivit Yahoo News.