Lifestyle

Transferat din București la Sibiu, cel mai mare crocodil din România, trăiește în condiții deosebite

Transferat din București la Sibiu, cel mai mare crocodil din România, trăiește în condiții deosebite
captura video

În prezent, „Grădina Zoologică din Sibiu se mândreşte cu cel mai mare crocodil din ţară, este un crocodil de Nil. A venit la grădina noastră de la Grădina zoologică din Bucureşti. Este un mascul. Are vreo patru metri şi vreo 280 de kilograme. Este un exemplar deosebit şi condiţiile de habitat trebuie să fie deosebite. Noi ne mândrim că putem să-i oferim aceste condiţii şi ne mândrim că avem un asemenea exemplar”, a precizat Liviu Todescu, medicul veterinar al parcului zoo din Sibiu.

Condițiile amenajate pentru cel mai mare crocodil din țară

Crocodilul de Nil de la Sibiu, adus de la Zoo Bucureşti în urmă cu cinci ani, are un bazin încălzit şi o mică plajă amenajată, fiind folosite becuri cu ultraviolete şi infraroşii pentru ca acesta să se poată bucura de căldură în permanenţă.

Referitor la acest aspect, Liviu Todescu a explicat: „Fiind o specie exotică, în permanenţă trebuie să aibă un microclimat care este controlat, undeva la 28-30 de grade ca şi temperatură, umiditate 60-70%, bazinul este tot timpul încălzit cu control al temperaturii. Fiind iarnă, nu poate să stea la soare şi avem becuri cu ultraviolete şi infraroşii care să poată să mimeze efectul benefic al soarelui. Avem o plajă încălzită, în care crocodilul îşi alege periodic în ce loc vrea să stea: dacă vrea să stea pe plajă, ca şi când ar sta la soare, sau dacă vrea să stea în bazin”.

Preconizări privind durata de viață a crocodilului

Potrivit veterinarului de la Zoo Sibiu, crocodilul de la Sibiu are şanse să mai trăiască cel puţin o jumătate de secol, dacă este bine îngrijit şi va fi sănătos.

În prezent, crocodilul este singur. Iar, dacă ar fi să primească alături o parteneră, asta ar însemna un spaţiu mai mare, prevăzut şi cu separatoare, pentru că şi în captivitate, la fel ca şi în libertate, există riscul unei confruntări.

Ce preferă să mănânce crocodilul

Potrivit medicului veterinar, una dintre plăcerile crocodilului de la Sibiu este… carnea de pasăre. Mănâncă 3 – 4 kilograme de carne la o masă.

Liviu Todescu a spus: „Nu mănâncă în fiecare zi, cam la două – trei zile, la o săptămână. Îi administrăm cantitatea de mâncare, în general 3 – 4 kilograme, în funcţie de cât consumă. Dacă mănâncă foarte mult, i-o suplimentăm. (…) Nici în libertate nu mănâncă în fiecare zi. Îi dăm şi carne de vită sau cal, dar carnea de pasăre e favorita lui”.

Se precizează că mai multe informații se pot afla din aplicaţia Zoo Sibiu, la rubrica „Curiozităţi”.

Cum este monitorizată evoluția crocodilului la Zoo Sibiu

Specialiștii de la Zoo, pentru a urmări evoluţia animalului, se ghidează după anumite repere de pe nisipul pe care acesta se mişcă, deci nu îl măsoară și nici nu îl cântăresc., pentru că acestea ar impune legarea crocodilului, ceea ce ar presupune un stres pentru animalul aflat în captivitate.

„E mai dificil (de măsurat – n.r.), că e greu de contenţionat. Şi e un risc de stres. Pentru a evita acest lucru, doar pe plajă luăm nişte ghidaje. Normal nu creşte atât de mult, comparativ cu un animal care este în libertate, creşterea este un un pic mai încetinită”, a menţionat veterinarul Liviu Todescu.

Pentru că fiecare animal are ceva deosebit, vizitatorilor crocodilului li se recomandă să îi urmărească comportamentul

În acest context, Liviu Todescu a menționat: „Fiecare animal are ceva deosebit. La crocodilul nostru este comportamentul. Faptul că stă foarte mult nemişcat sub apă şi închide ochii, foarte multă lume, mai ales dintre vizitatori, spune că avem animale împăiate. Rolul unui vizitator este să urmărească animalul. Suntem o grădină zoologică, nu suntem un muzeu al naturii. Trebuie să ţinem cont de biologia animalului. Şi în libertate mănâncă, după care foarte mult timp stau şi se odihnesc, nu vânează. Sunt activi în perioadele de vânătoare sau în perioada de reproducere”, scrie agerpres.ro.