Info Actual

Info Actual > Economic > Trei luni pentru depunerea de proiecte în program de finanțare a inființării de distribuții de gaz
Economic

Trei luni pentru depunerea de proiecte în program de finanțare a inființării de distribuții de gaz

Trei luni pentru depunerea de proiecte în program de finanțare a inființării de distribuții de gaz

La inaugurarea staţiei de la Bibeşti, care face parte din proiectul BRUA,  premierul Ludovic Orban a subliniat că guvernul doreşte să extindă cât mai mult reţeaua magistrală de gaz, astfel încât comunităţile locale să poată dezvolta reţele inteligente de gaz.

570”În paralel cu investiţiile Transgaz, știți foarte bine că guvernul a gândit și deja implementează un program de finanțare a înființării de distribuții de gaz, de extindere a reţelelor de gaz locale. Pe data de 17 august, aşa cum am promis, a fost lansat apelul de proiecte la care pot să aplice unităţi administrativ-teritoriale, administraţii locale – fie localităţi singure, fie ADI-uri (asociaţii de dezvoltare intercomunitară – n.r.), fie localităţi care se asociază într-un parteneriat pentru dezvoltarea reţelelor de gaz.

Suma iniţială alocală pentru acest program de extindere de reţele inteligente în comunităţile locale este de 234 de milioane în primă fază, din exerciţiul financiar multianual 2014-2020. Apelul de proiecte care a fost lansat pe 17 august va dura trei luni. În această perioadă, autorităţile locale pot să aplice pentru a obţine finanţări din fondurile europene pentru înfiinţarea de distribuţii de gaz, urmând ca într-un termen cât mai scurt să facem evaluarea proiectelor, să stabilim localităţile care sunt eligibile, să semnăm într-un timp cât mai scurt contractele de finanţare.

Aş mai da o veste bună către locuitorii din localităţile unde sunt astfel de proiecte de înfiinţare de distribuţii de gaz: am vorbit cu domnul ministru Boloş şi, de asemenea, am avut discuţii la nivelul Comisiei Europene pentru a majora suma alocată iniţial, şi anume suma de 234 de milioane de euro, în cazul în care vor fi foarte multe proiecte care vor avea nevoie de finanţare.

De asemenea, în exerciţiul 2021-2027 vom aloca încă 800 de milioane de euro, în cadrul financiar multianual 2021-2027, cu acelaşi scop – de a extinde reţelele.” a spus Ludovic Orban.