International

Trump ajunge la Curtea Supremă a SUA. Ce se va întâmpla cu alegerile din 2024

donald trump (sursă foto: NBC News)
sursă foto: NBC News

Donald Trump a transformat Curtea Supremă a SUA în timpul celor patru ani de președinție. Acum, majoritatea conservatoare de 6-3 pe care a cimentat-o se va confrunta cu o mână de cazuri. Care ar putea determina dacă republicanul poate recupera Casa Albă. Instanța este pregătită să joace un rol important în alegerile prezidențiale din 2024. Rezolvând disputele privind rolul lui Trump în perioada premergătoare atacului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA. În care susținătorii săi au încercat să împiedice Congresul să certifice victoria electorală a lui Joe Biden.

Cazurile explozive din punct de vedere politic au potențialul de a arunca din nou cea mai înaltă instanță a țării în prim-planul alegerilor. La aproape un sfert de secol după ce hotărârea sa fatidică din 2000 i-a oferit efectiv Casa Albă republicanului George W. Bush.

Trump ajunge la Curtea Supremă a SUA

„Ceea ce este extraordinar în acest an este faptul că instanța ar putea avea un efect uriaș înainte de alegeri. În special pentru a determina dacă Donald Trump poate fi pe buletinul de vot. Și dacă urmărirea penală federală împotriva sa poate continua”, a declarat Erwin Chemerinsky, decanul Facultății de Drept a Universității Berkeley din California.

În general, judecătorii evită să comenteze public cazurile sau chestiunile politice în afara hotărârilor lor efective. Deși majoritatea conservatoare a mutat din ce în ce mai mult legislația americană spre dreapta. Oferindu-le conservatorilor victorii în materie de avort, arme de foc și acțiune afirmativă din 2022.

Eliminat de pe buletinele de vot

Trump a promis că va face apel la o hotărâre de marți a instanței supreme din Colorado. Care îl descalifică să apară pe buletinul de vot pentru alegerile primare din acest stat. Care, dacă va fi luată în considerare de judecători, ar fi un caz de referință. În efortul mai larg de a-l descalifica pe Trump de pe buletinele de vot ale statelor la alegerile din 5 noiembrie.

O bază de date a blogului de analiză juridică Lawfare susține că statul Colorado este până în prezent singurul care l-a descalificat pe Trump de pe buletinul de vot. Din cele 32 de state în care eligibilitatea lui Trump a fost contestată. În baza secțiunii 3 a celui de-al 14-lea amendament al Constituției SUA. Care interzice oricărei persoane implicate în „insurecție sau rebeliune” să dețină o funcție federală. Amendamentul a fost ratificat în urma Războiului civil american din 1861-1865. Iar judecătorii instanțelor inferioare au pus sub semnul întrebării dacă măsura se aplică și candidaților la președinție.

Decizia justiției

Modul în care Curtea Supremă va soluționa apelul lui Trump în cazul Colorado ar putea determina dacă eforturi similare vor avea succes sau vor eșua în state din întreaga țară. Cele mai multe au eșuat. Dar avocații au cerut Curții Supreme din Michigan să revizuiască un caz intentat acolo. Spre deosebire de Colorado, un stat solid democrat, Michigan este foarte competitiv din punct de vedere politic. Și este văzut ca unul dintre cele șapte state care ar putea juca un rol decisiv în alegerile din 2024.

Leah Litman, profesor de drept la Universitatea din Michigan, a declarat că acest caz din Colorado și alte dispute ale lui Trump în fața judecătorilor „au o miză enormă pentru democrație”. „Ei sunt pe cale să decidă dacă legea federală impune într-adevăr sancțiuni și poate impune sancțiuni persoanelor, inclusiv foștilor președinți, care interferează cu tranziția pașnică a puterii”, a spus profesorul, conform Reuters .