International

Ucraina: Centrala Zaporojie la un pas de accident nuclear! Centrala ”este complet scăpată de sub control”

Ucraina: Centrala Zaporojie la un pas de accident nuclear! Centrala ”este complet scăpată de sub control”
g4media.ro

Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa aflată în Ucraina, ”este complet scăpată de sub control”, a avertizat șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

Apelul lui Grossi către Rusia și Ucraina

În contextul actual, Rafael Grossi a adresat un apel urgent Rusiei şi Ucrainei pentru a permite experţilor să viziteze rapid centrala, cu scopul de a stabiliza situaţia şi a evita un accident nuclear, relatează The Associated Press, citată de stiripesurse.ro.

Declarația lui Rafael Grossi

Într-un interviu acordat marţi, 02.08.2022, pentru The Associated Press,  Rafael Grossi a declarat că situaţia devine din ce în ce mai periculoasă la centrala Zaporojie din oraşul sud-estic Enerhodar, pe care trupele ruse l-au cucerit la începutul lunii martie.

Astfel, el a afirmat că ”fiecare principiu al siguranţei nucleare a fost încălcat. Ce se află în joc este extrem de serios şi extrem de grav şi periculos”.

De asemenea, Grossi a citat multe încălcări ale siguranţei centralei, adăugând că aceasta se află ”într-un loc în care războiul activ este în desfăşurare”, lângă teritoriul controlat de Rusia.

Potrivit celor declarate de Grossi:

  • integritatea fizică a centralei nu a fost respectată, invocând, totodată, bombardamentele de la începutul războiului, când centrala a fost cucerită şi acuzaţiile reciproce ale Ucrainei şi Rusiei referitoare la organizarea de atacuri la Zaporojie.
  • există ”o situaţie paradoxală” în care centrala este controlată de Rusia, dar personalul său ucrainean continuă să-şi conducă operaţiunile nucleare, ceea ce duce la momente inevitabile de fricţiuni şi presupuse violenţe.
  • cu toate că AIEA are unele contacte cu personalul, acestea sunt ”defectuoase” şi ”inconsecvente”
  • lanţul de aprovizionare cu echipamente şi piese de schimb a fost întrerupt, ”deci nu suntem siguri că uzina primeşte tot ce are nevoie”.
  • AIEA trebuie să efectueze inspecţii pentru a se asigura că materialul nuclear este protejat, ”şi există o mulţime de material nuclear care trebuie inspectat”
  • ”Când punem totul cap la cap, avem o multitudine de lucruri care nu ar trebui să se întâmple niciodată în nicio instalaţie nucleară. Iar acesta este motivul pentru care am insistat încă din prima zi că trebuie să putem merge acolo pentru a efectua această evaluare a siguranţei şi securităţii, pentru a face reparaţii şi pentru a asista aşa cum am făcut deja la Cernobîl”

Potrivit directorului agenţiei nucleare a ONU, AIEA trebuie să meargă la Zaporojie, ”pentru a preveni producerea unui accident nuclear”.

Grossi a spus că el şi echipa sa “au nevoie de protecţie pentru a ajunge la centrală şi de cooperarea urgentă a Rusiei şi Ucrainei. Fiecare parte doreşte ca această misiune internaţională să plece de la diferite locaţii, un lucru înţeles în lumina integrităţii teritoriale şi a consideraţiilor politice, dar vizita unei echipe a AIEA la Zaporojie este urgentă”.

”AIEA, prin prezenţa sa, va descuraja orice act de violenţă împotriva acestei centrale nucleare. Deci. În calitate de funcţionar public internaţional, ca şef al unei organizaţii internaţionale, implor ambele părţi să lase această misiune să continue”.