International

Apare o nouă fracționalizare în cadrul Rusiei? Șeful Wagner încearcă să „preia controlul” partidului politic anti-Kremlin

Evgheni Prigojin
foto: themoscowtimes.com

Șeful Wagner este interesat de puterea politică, potrivit unor rapoarte. Evgheni Prigojin, care conduce faimoasa forță de mercenari, încearcă să obțină controlul unui partid politic rus, a relatat luni site-ul independent de știri Meduza. 

Citând „surse apropiate Kremlinului”, acesta a afirmat că Prigojin încearcă să preia controlul partidului „O Rusie Justă”, al cărui lider Serghei Mironovreci a numit gruparea de mercenari Wagner o „formațiune militară eroică”.

Apare o nouă fracționalizare în cadrul Kremlinului

Analizând raportul, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA, a declarat că apropierea dintre cele două figuri „ar putea declanșa o nouă fracționalizare în cadrul Kremlinului”. S-a speculat de mult timp de către surse independente din Rusia că Prigojin, fost bucătarul șef al președintelui rus Vladimir Putin, ar putea avea propriile ambiții politice.

În martie, liderul mercenar a contestat public povestea Moscovei potrivit căreia Rusia se luptă cu naziștii în Ucraina, pe care a folosit-o pentru a justifica invazia. 

Prigojin ar fi interesat de filiala din Sankt-Petersburg a partidului O Rusie Justă, considerată în general ca fiind unul dintre cele mai valoroase active ale partidului și de obținerea unei poziții la nivel federal, potrivit Meduza. Partidul, care spune că oferă „Noul socialism al secolului XXI”, este pro-Kremlin și acționează ca pseudo-opoziție față de Putin. 

Evgheni Prigojin a pus ochii pe un partid politic din Rusia

Cu toate acestea, sursele Meduza se îndoiesc că lui Evgheni Prigojin i se va permite să obțină controlul asupra partidului parlamentar, deoarece tensiunile față de infamul om din cadrul establishmentului cresc, potrivit euronews.com.

Prigojin a apărut ca un jucător cheie în urma izbucnirii războiului din Ucraina, mercenarii Wagner jucând un rol important în lupte, în special în ceea ce privește prețiosul oraș Bahmut. Dotată recent cu recruți, compania militară privată a contrazis și provocat în mod deschis Ministerul rus al Apărării în mai multe rânduri. 

Actualul lider al organizației „O Rusie Justă”, Mironov, „încearcă probabil să își revigoreze influența politică și să îl folosească pe Prigozhin ca patron pentru ambițiile sale politice”, a declarat ISW.

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Prigojin a fost acuzat de amestec în alegerile din SUA și de extinderea influenței rusești în Africa. „Bucătarul lui Vladimir Putin” s-a născut la Sankt Petersburg, și la fel ca liderul de la Kremlin a avut probleme repetate cu legea.  În 1979, a primit prima condamnare penală, o sentință cu suspendare, la vârsta de 18 ani. Recent, liderul grupării Wagner a contestat autoritatea liderilor militari pe motiv că trupele pe care le conduce Evgheni Prigojin au fost neglijate de subalternii lui Vladimir Putin.