Actual International

Președintele Erdogan vorbește de un atentat. 6 morți și 53 de răniți în explozia uriaşă de pe un bulevard pietonal din Istanbul

Președintele Erdogan vorbește de un atentat. 6 morți și 53 de răniți în explozia uriaşă de pe un bulevard pietonal din Istanbul
Captura foto Twitter

Up Date Președintele Erdogan a apărut pe postul național de televiziune și a vorbit poporului. S-a referit la explozia produsă ca la un atentat și a atenționat că Turcia nu va lăsa pe nimeni să distrugă țara.

Șase morți și 53 de răniți în explozia uriaşă de pe un bulevard pietonal aglomerat din Istanbul. Este primul bilanț, transmis de CNN Turcia.

Up Date

Primarul Istanbului a comunicat primele cifre despre efectul exploziei ce a avut loc cu o oră și jumătate pe un bulevard pietonal, intens circulat de turiști și localnici. Aici își au sediile mai multe ambasade și consulate. Conform sursei oficiale, sunt 6 morți și 53 de răniți.
Forțele de ordine sunt în alertă maximă, centrul orașului este evacuat.
Presa turcă nu are voie, conform legii lor, să publice informații neoficiale, de aceea informațiile sunt puține.

Știrea inițială

O explozie care a avut duminică popularul pietonal Istiklal Avenue din Istanbul a lăsat oamenii morți și răniți, a declarat un înalt oficial, fără a fi nominalizat.

Ultima oră. Explozie uriaşă pe un bulevard pietonal aglomerat din Istanbul. Mai mulți morți și răniți

Guvernatorul Istanbulului, Ali Yerlikaya, a scris pe Twitter că explozia a avut loc duminică în jurul orei 16:20 (13:20 GMT) și că s-au înregistrat decese și răniți, dar nu a spus câți. Cauza exploziei nu a fost clară.
O înregistrare video postată online a arătat flăcări care izbucneau și un zgomot puternic, în timp ce pietonii s-au întors și au fugit. Alte imagini au arătat ambulanțe, autospeciale de pompieri și poliție la fața locului.
Utilizatorii rețelelor de socializare au declarat că magazinele au fost închise, la fel bulevardul a fost închis. Postul de televiziune CNN Turk a declarat că 11 persoane au fost rănite. Bulevardul este o arteră aglomerată populară pentru turiști și localnici, căptușită de magazine și restaurante.
„Există suspiciuni puternice că aceasta a fost o bombă sinucigașă, dar nu avem încă nicio declarație oficială [cu privire la acest lucru]”, a declarat Sinem Koseoglu de la Istanbul, pentru Al Jazeera.
Jurnalista Koseoglu a declarat că explozia vine ca un șoc, deoarece nu au existat avertismente recente cu privire la atacurile din oraș. „Dar măsurile de securitate au rămas ridicate în zonă”, a spus ea.
Un alt video publicat pe Twitter arată chiar momentul exploziei. Pe imagini se vede cum sute de oameni se plimbă pe bulevardul aglomerat din Istanbul, iar după explozie, oamenii încep să ţipe şi să fugă.
Pe surse se vorbește de mai mulți morți și răniți, dar acum cifrele vehiculate sunt de 15 victime, deși nu se știe cu exactitate numărul lor. Vom reveni cu noi informații.
Turcia a fost lovită de o serie de explozii mortale între 2015 și 2017 de către grupul ISIL (ISIS) și de către grupuri legate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) scos în afara legii.