Culinar

Un altfel de bulion, bază pentru diverse preparate culinare și totodată un adevărat miracol pentru sănătate 

Un altfel de bulion, bază pentru diverse preparate culinare și totodată un adevărat miracol pentru sănătate 
roe.pvgazeta.info

În mod cert, regina tuturor supelor, cel puțin în ceea ce privește sănătatea, este bulionul de oase. Potrivit antropologilor, oamenii au folosit această specialitate încă din preistorie.

În acele vremuri, primii oameni au vrut să folosească fiecare bucățică din prada pe care o prindeau, așa că turnau apă clocotită peste oasele animalelor și se hrăneau. Apoi, mai târziu, au descoperit că lichidul îi menținea sănătoși, le întărea oasele, le dădea energie, îi proteja de bolile de piele, îi ajuta să doarmă mai bine și le oferea multe alte beneficii pentru sănătate.

Baza pentru diverse mâncăruri

Acum, baza care se pune în risotto, sosuri, tocănițe și alte supe, în trecut aceasta era pregătită tradițional în oalele bunicilor noastre și era o delicatesă obișnuită de la țară, care putea fi transformată peste noapte într-o mâncare rece – o specialitate care fie ne place foarte mult, fie nu ne place deloc.

Cum se obține bulionul de oase

Acest bulion de oase se obține din oase de vită, porc, pui sau pește prin fierbere timp îndelungat, care poate dura uneori o zi întreagă. De obicei, legume, cum ar fi morcovii, pătrunjelul, ceapa și țelina, se adaugă la oase, iar uneori oasele sunt gătite singure. Supa aceasta trebuie să fie fiartă atât de mult timp pentru a extrage colagenul, o proteină care acționează ca un lipici care ne unește corpul.

Potrivit unui expert în transformare corporală și exerciții fizice, Micha Gerszic, dacă tot colagenul este îndepărtat din piele, aceasta se va destrăma ca aluatul de clătite fără ouă.

Bulionul de oase este o băutură magică

Datorită concentrației ridicate de colagen, bulionul de oase este o băutură magică care protejează articulațiile, dinții, pielea, părul și unghiile. De asemenea, bulionul de oase este bogat în calciu, magneziu, fosfor și aminoacizi, care favorizează o vindecare mai rapidă a rănilor și are efecte antiinflamatorii.

După cum se știe, în timpul lunilor reci, supa de pui este principalul remediu pentru a combate răceala comună și este cel mai bine să fie băută într-un singur pahar, fiind un remediu natural care acționează aproape imediat. Totodată, femeile aflate în postmenopauză sunt sfătuite să bea o cană de bulion de oase în fiecare zi.

De altfel, studiile clinice au arătat că bulionul de oase ajută femeile să prevină îmbătrânirea pielii și bolile sistemului reproducător.

Totodată, nu trebuie să uităm să menționăm beneficiile gelatinei, care se găsește, de asemenea, în oase și este excelentă pentru digestie. Experții îi sfătuiesc pe cei care se luptă cu insomnia să consume bulion de oase înainte de culcare.

Cum se prepară bulionul de oase

Acest bulion de oase este extrem de ușor de preparat, dar trebuie răbdare. În rândurile de mai jos veți găsi o rețetă de bulion de oase de modă veche, la care se adaugă câteva legume pentru a o face și mai gustoasă.

Bulion de oase

Ingrediente necesare

 • 4-6 kg de oase (cele mai potrivite oase de la coapsă, coadă, gât, articulații, tendoane, coaste…)
 • 8 litri de apă
 • legume la alegere (ceapă, usturoi, țelină, morcovi, praz, varză,…)
 • condimente după preferință

Mod de preparare:

 • Se pun oasele în apă rece și se adaugă condimentele (de preferat doar sare și piper),
 • Se fierbe la foc mare până când apa dă în clocot (pentru a obține o supă mai limpede, îndepărtați spuma care se formează),
 • După ce fierbe, reduceți focul la cea mai mică temperatură,
 • Se fierbe acoperit timp de cinci ore, apoi se adaugă legumele (ceapa și usturoiul se lasă cu tot cu coajă),
 • Continuați să fierbeți compoziția încă cinci ore,
 • Gătiți acoperit tot timpul pentru ca o mare parte din supă să nu se evapore,
 • După 10 ore, se strecoară supa, se condimentează și se pregătește o garnitură opțională, cum ar fi tăiței sau găluște, potrivit alephnews.ro.