Sănătate

Un aport scăzut a doi nutrienți pot determina, în timp, pietre la rinichi. Ce recomandă specialiștii din domeniu

Un aport scăzut a doi nutrienți pot determina, în timp, pietre la rinichi. Ce recomandă specialiștii din domeniu
uncorpsanatos.ro

Este bine cunoscut faptul că alimentația bogată în calciu și potasiu este necesară pentru o sănătate adecvată”

Cauza dezvoltării pietrelor la rinichi o reprezintă obiceiurile alimentare

Astfel, potrivit Fundației Naționale pentru Rinichi, prea puțină apă sau prea multă mâncare cu zahăr, sare sau fructoză pot provoca pietre la rinichi.

FOTO spynews.ro

De asemenea, o lipsă de calciu poate duce la cel mai comun tip de calcul renal, oxalatul de calciu.
Prin urmare, este foarte important să aveți obiceiuri alimentare care să vă ajute să minimizați riscul de a dezvolta pietre la rinichi.

Conform unui alt studiu publicat în Mayo Clinic Proceedings, alimentația bogată în calciu și potasiu poate ajuta la prevenirea reapariției pietrelor la rinichi.

Studiul a fost efectuat în perioada 01.01.2009 – 31.08.2018, iar în cadrul acestuia au participat 411 persoane cu fișe medicale de pietre la rinichi simptomatice. Toate cele 411 persoane au răspuns la un chestionar care a comparat ceea ce mâncau oamenii zi de zi.

La final, rezultatele au arătat că cei care au consumat mai puțin calciu, potasiu, cofeină în alimentația lor, precum și faptul că au băut mai puțin, toate au fost asociate cu șanse mai mari de a avea o piatră la rinichi asimptomatică.

Ce spun specialiștii

Amy Goodson, MS, RD, CSSD, LD, autoarea cărții The Sports Nutrition Playbook a scris:

  • Este bine cunoscut faptul că alimentația bogată în calciu și potasiu este necesară pentru o sănătate adecvată”.
  • De fapt, acești doi nutrienți sunt doi dintre cei patru nutrienți importanți (calciu, vitamina D, potasiu și fibre). Acest lucru înseamnă că oamenii nu consumă suficient din ele și trebuie să mănânce mai mult”.

Potrivit lui Goodson:

  • Calciul este esențial pentru dezvoltarea oaselor, precum și pentru menținerea densității minerale osoase pe măsură ce îmbătrânești.
  • Potasiul este un electrolit important și este necesar pentru contracția corectă a mușchilor. Potasiul poate ajuta, de asemenea, unele persoane la scăderea tensiunii arteriale.

În acest context, Goodson a prcizat:Un aport scăzut al acestor doi nutrienți de-a lungul timpului a fost asociat cu un risc mai mare de pietre la rinichi, ceea ce întărește argumentul că ar trebui consumate mai multe din aceste substanțe nutritive”.

Lactatele, sursă de calciu și potasiu

Lactatele (laptele, brânza și iaurtul) reprezintă cea mai bună sursă de calciu. De asemenea, laptele și iaurtul sunt bogate în potasiu. Alte alimente bogate în potasiu includ cartofii, cartofii dulci, bananele, căpșunile, avocado și fasolea.

Goodson a precizat: Adăugarea mai multor astfel de alimente în alimentație vă poate ajuta să obțineți mai mulți din acești nutrienți esențiali”.

De asemenea, Goodson a sugerat că majoritatea oamenilor stau deshidratați. Acest lucru îi poate expune potențial la riscul apariției pietrelor la rinichi, dacă sunt predispuși la ele.

Pentru o sănătate optimă și o mulțime de procese din organism, consumul de apă și de lichide cu conținut scăzut de calorii este esential.

Un indicator al gradului de hidratare este culoarea urinii

Te întrebi dacă ești hidratat? Uită-te la culoarea urinei – obiectivul este ca aceasta să fie de culoare galben pal până la limpede. Dacă este mai închisă, trebuie să te hidratezi”

FOTO smartliving.ro

Cu toate că în cadrul cercetării au fost furnizate informații detaliate, Goodson a subliniat că este important să mai luăm în considerare un lucru:

Este întotdeauna important să rețineți că acest studiu NU a fost unul de cauză și efect”. A fost un studiu observațional de-a lungul timpului. Acest lucru înseamnă că diverse obiceiuri și modele sunt asociate împreună punând oamenii la risc de a dezvolta pietre la rinichi”.

În plus, meniurile alimentare au fost evaluate prin chestionare de frecvență alimentară, care nu sunt cea mai precisă evaluare”.

Chestionarele de frecvență alimentară sunt o adunare a comportamentelor alimentare normale” sau tipice” de-a lungul unei perioade de timp, cee ace înseamnă că eroarea umană poate afecta semnificativ rezultatele. Și asta pentru că majoritatea oamenilor nu își pot aminti toate meniurile lor alimentare timp de ani de zile, citează alephnews.ro

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!