International

Un avion de luptă rusesc s-a prăbușit la granița cu Ucraina. Este a patra aeronavă pierdută de Moscova din cauza defecțiunilor

observatornews.ro
FOTO: observatornews.ro

Un avion al ministerului rus de Apărăre s-a prăbușit în districtul Valuysky din regiunea Belgorod, a declarat joi guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov, pe canalul său Telegram. O echipă de anchetă și angajați ai Ministerului pentru Situații de Urgență lucrează la fața locului”, a declarat Gladkov, potrivit tass.ru.

Potrivit lui Gladkov, cauza incidentului este în curs de investigare, iar situația este sub control. Ministerul Apărării al Rusiei a informat că pilotul a fost ucis. Avionul militar Su-24 s-a prăbușit în districtul Valuysky din regiunea Belgorod, pilotul s-a ejectat.  „Avionul s-a prăbușit la marginea satului. Pilotul a reușit să se ejecteze”, a precizat guvernatorul regiunii Belogorod.

Rusia mai pierde o aeronavă militară de tip Su-25

Potrivit acestuia, aeronava a luat foc când a atins solul. „Potrivit datelor preliminare, clădirea fermei a luat foc”, au precizat autoritățile ruse. Anterior, guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov , a declarat că un avion al Ministerului Apărării s-a prăbușit în districtul urban Valuysky. O echipă de anchetă și angajați ai Ministerului pentru Situații de Urgență lucrează la fața locului. Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat ulterior că pilotul a murit.

Acesta este al patrulea Su-25 care se prăbușește în Rusia de la începutul războiului din Ucraina. Primul dezastru a avut loc pe 17 iunie în districtul Korochansky din regiunea Belgorod: un avion de atac a căzut pe un câmp din apropierea așezării Novaya Slobodka. Pilotul a supraviețuit. Potrivit Ministerului Apărării, aeronava efectua un zbor de antrenament. Cauza prăbușirii a fost citată o defecțiune tehnică.

Trei zile mai târziu pe 21 iunie o aeronavă tip Su-25 s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament planificat în regiunea Rostov. Potrivit rapoartelor , avionul de luptă zbura la joasă altitudine, și s-a prăbușit peste liniile de electricitate și a luat foc în aer, pilotul a suferit arsuri grave și a murit. Serviciul de presă al Districtului Militar Sud a anunțat o defecțiune tehnică.

Patru avioane rusești s-au prăbușit în decursul unui an din cauza defecțiunilor

Pe 9 octombrie, al treilea avion Su-25 s-a prăbușit în apropierea fermei Rogalik din districtul Millerovsky din regiunea Rostov. Avionul de atac a efectuat o ieșire de pe aerodromul unității militare 75391, dar s-a prăbușit pe câmp. Sursele din regiune au raportat că sistemul de ejecție nu a funcționat, iar pilotul a murit.

Avionul blindat de atac Su-25 „Grach” (conform codificării NATO – Frogfoot) este conceput pentru a sprijini forțele terestre deasupra câmpului de luptă cu o linie de vedere directă către țintă, precum și pentru a distruge ținte terestre mobile și staționare cu coordonate date și ținte aeriene de viteză redusă.

Forțele aeriene ruse au 14 escadrile înarmate cu Su-25. Numărul total de aeronave este de aproximativ 200 de bucăți. Mai mult de 80 dintre ele au fost modernizate la versiunea Su-25SM, potrivit moscowtimes.com.