Actual International

Rusia, prima ipoteză despre prăbușirea avionului în orașul Yeysk, peste blocul de 9 etaje

Rusia, prima ipoteză despre prăbușirea avionului în orașul Yeysk, peste blocul de 9 etaje

Anchetatorii ruși au declarat că îi interoghează pe piloții avionului Sukhoi Su-34, care au reușit să se parașuteze din avion înainte ca acesta să se prăbușească luni peste clădirea de nouă etaje, învăluind-o în flăcări.

Rusia a făcut publică o declarație în care spune că o „defecțiune tehnică” a cauzat probabil prăbușirea unui avion militar într-un bloc de locuințe în Yeysk, în apropiere de Ucraina, ucigând cel puțin 13 persoane, inclusiv trei copii.

Nouăsprezece persoane au fost rănite, iar patru dintre acestea sunt în stare critică.

Prăbușirea a fost cauzată probabil de „o defecțiune tehnică”, a declarat Comitetul de anchetă al Rusiei, care investighează infracțiunile grave. Reprezentanții acestui comitet au precizat că este în derulare o anchetă penală cu privire la posibile încălcări ale regulilor de zbor și că a „confiscat mostre de combustibil la aerodromul de plecare” și „înregistratoare de zbor de la locul prăbușirii”.

Ministerul rus al Apărării a declarat că avionul s-a ciocnit de blocul în care locuiau aproximativ 600 de persoane în timpul unui zbor de antrenament.

„Piloții care au reușit să se ejecteze, precum și personalul aerodromului, sunt interogați”, au precizat anchetatorii.

Localnicii îndurerați au lăsat flori și jucării pentru copii la un memorial improvizat lângă clădirea rezidențială, unde pe o tablă neagră scria „Yeysk. 17.10.2022. Ne amintim. Plângem”.

Ei au așezat trandafiri roșii, lumânări și ursuleți de pluș zâmbitori în jurul tabloului, în memoria celor trei copii uciși în accident.

Oficialii au declarat că patru persoane, printre care o fetiță de cinci ani și un adolescent, se află în stare critică și au fost transportate pentru tratament la centrul regional Krasnodar.

Kremlinul a declarat marți că președintele Vladimir Putin „exprimă profunde condoleanțe familiilor care și-au pierdut apropiații în urma acestui dezastru”.

Imaginile de la dramatica prăbușire au arătat fuzelajul incendiat al avionului, care s-a rupt în două la impact.

Pe una dintre aripile sale mutilate era inscripționată o stea roșie – simbolul armatei ruse.

Rămășițele mașinilor parcate și distruse se aflau la baza clădirii, prinse în momentul în care incendiul a cuprins cel puțin cinci dintre etajele acesteia.

Yeysk, un oraș cu aproximativ 85.000 de locuitori, se află pe malul Mării Azov. Un golf îngust îl separă de sud-estul Ucrainei și de orașul Mariupol, controlat de Rusia.