Diverse

Un chinez a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru spionaj economic. Americanii nu l-au iertat

Un chinez a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru spionaj economic. Americanii nu l-au iertat

Iată cum s-a derulat o poveste de spionaj, care a implicat China și SUA!

Un ofițer de informații chinez a fost condamnat, miercuri, de un tribunal american, la 20 de ani de închisoare pentru furtul de tehnologie de la firme aerospațiale americane și franceze, a anunțat Departamentul de Justiție. Anchetarea și procesul lui a durat 4 ani.

Xu Yanjun a fost acuzat că a jucat un rol principal într-un plan derulat pe parcursul a cinci ani, susținut de statul chinez, pentru a fura secrete comerciale de la GE Aviation, unul dintre cei mai importanți producători de motoare de avion din lume, și de la grupul francez Safran, care lucra cu GE la dezvoltarea motoarelor.

Spionul Xu a fost unul dintre cei 11 cetățeni chinezi, printre care se aflau doi ofițeri de informații, numiți în acuzațiile din octombrie 2018 la tribunalul federal din Cincinnati, Ohio, unde se află sediul GE Aviation.

Ofițerul de informații al Ministerului chinez al Securității Statului a fost arestat în aprilie 2018 în Belgia. Se pare că fusese atras într-o operațiune de contraspionaj în care se plănuise ca spionul chinez să se întâlnească în secret cu un angajat al GE în timpul călătoriei.

Xu Yanjun a fost extrădat în Statele Unite, unde a fost condamnat în cadrul unui proces cu juriu, la data de 5 noiembrie 2021, pentru tentativă de spionaj economic, tentativă de furt de secrete comerciale și două acuzații legate de conspirație.

„Xu a vizat companiile americane de aviație, a recrutat angajați pentru a călători în China și a solicitat informații de proprietate ale acestora, toate în numele guvernului Republicii Populare Chineze”, a declarat Departamentul de Justiție într-un comunicat.

„Acest caz transmite un mesaj clar: vom trage la răspundere pe oricine încearcă să fure secrete comerciale americane”, a declarat procurorul federal din Ohio, Kenneth Parker.

Joi, 17 noiembrie, Ministerul chinez de Externe a calificat acuzațiile aduse lui Xu drept „pură invenție”.

„Cerem SUA să trateze cazul în mod corect, în conformitate cu legea, și să protejeze drepturile și interesele legitime ale cetățenilor chinezi”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite.