Actual International

Un deputat rus afirmă că Europa poate rezolva criza energetică „pe care și-a creat-o singură” prin ridicarea sancțiunilor

Un deputat rus afirmă că Europa poate rezolva criza energetică „pe care și-a creat-o singură” prin ridicarea sancțiunilor

Europa are puterea de a-și rezolva criza energetică, a declarat vineri un politician rus, sfătuind Uniunea Europeană să ridice sancțiunile „ilegale” impuse Rusiei și să repornească gazoductul Nord Stream 2, aflat în stare latentă.

Conducta, soră a Nord Stream 1, a fost finalizată în luna septembrie a anului trecut, dar nu a fost încă certificată de Germania și Uniunea Europeană, pe fondul sancțiunilor impuse Rusiei, potrivit Reuters.

De la invazia Ucrainei, Europa s-a bazat pe Nord Stream 1 pentru fluxurile de gaze rusești, dar Rusia a redus capacitatea la 20% și a oprit fluxurile de gaze de două ori în această vară (pentru întreținere) ceea ce i-a determinat pe unii să se teamă că Rusia va întrerupe complet aprovizionarea Europei cu gaze naturale în iarna care urmează.

O situație pe care liderii europeni „și-au creat-o singuri”

Acest lucru a dus la o luptă pentru a găsi surse alternative de aprovizionare în Europa, ceea ce a provocat o criză energetică dureroasă pentru UE. Politicianul rus Viaceslav Volodin a afirmat într-o declarație recentă pe Telegram că durerea este autoprovocată, numind criza energetică o situație pe care liderii europeni „și-au creat-o singuri”.

„Securitatea energetică a Europei fără Rusia este imposibilă”, a scris Volodin, menționând că UE are două opțiuni: „Prima. Ridicarea sancțiunilor ilegale împotriva țării noastre și lansarea Nord Stream 2. A doua. Să lăsăm totul așa cum este, ceea ce va duce la probleme în economie și va face viața și mai dificilă pentru cetățeni”, a spus el, potrivit traducerii Reuters.

Premierul britanic Boris Johnson a acuzat Rusia, miercuri, în cadrul unei audieri de presă, că a transformat gazele naturale în arme, ca represalii la sancțiunile occidentale, cu toate că a subliniat că Europa nu va renunța la sprijinul acordat Ucrainei, în condițiile în care țări precum Germania au renunțat complet la aprovizionarea cu energie rusească. De asemenea, Europa este pe cale să își atingă obiectivele de stocare a gazelor naturale pentru această iarnă, un semn pozitiv în condițiile în care țările încearcă să se descurce fără fluxurile energetice rusești.