Lifestyle

Republica Moldova avertizată să nu se atingă de militarii ruși din Transnistria. Rusia va proteja populația rusofonă

Republica Moldova avertizată să nu se atingă de militarii ruși din Transnistria. Rusia va proteja populația rusofonă

Cum a început acțiunea în Donbas: populația rusofonă a cerut ajutor Rusiei și de aici până la începerea războiului a fost doar un pas. Transnistria stă la propriu pe un butoi de pulbere. Mai nou, și în Găgăuzia au apărut reacții nedorite din partea celor care sunt atașați sentimental de Rusia și respectiv, Putin. Între timp și liderii politici pro-ruși din Moldova agită spiritele, cu mesaje care sunt transmise imediat și la Moscova.

Avertisment: Republica Moldova să nu se atingă de militarii ruși din Transnistria. Rusia va proteja populația rusofonă. Și ce răspunde Chișinăul

O declarație care a fost dată în cadrul unei conferințe de presă dă fiori Republicii Moldova și ea aparține lui Sereghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei:

Orice acțiune care ar amenința securitatea militarilor ruși din Transnistria va fi considerată un atac la adresa Rusiei”.

În același context, ministrul rus de externe a sugerat că Rusia va face totul pentru a proteja interesele populației vorbitoare de limbă rusă din Republica Moldova.

Iată ce spunea Lavrov în luna iunie:

„Desigur, din Republica Moldova se încearcă clar să se facă a doua Ucraină… Asemenea abordare din partea actualei conduceri a Moldovei este foarte semnificativă când anunţă că: «Începem procesul de aderare la Uniunea Europeană, o să vedem ce ne vor promite şi o să decidem dacă rămânem în Comunitatea Statelor Independente»”.

Ce răspuns are Chișinăul

Drepturile etnicilor ruși din Transnistria nu se încalcă, ci sunt lezate, dimpotrivă, cele ale vorbitorilor de română. Astfel reacționează Biroul Politici de Reintegrare la declarațiile lui Serghei Lavrov, care spunea miercuri că Moscova se va preocupa de protecția rușilor din Moldova, în special din stânga Nistrului și din Găgăuzia.

Referitor la mențiunea ce vizează vorbitorii de limbă rusă, din câte se cunoaște drepturile și libertățile acestora nu se încalcă în mai multe raioane ale țării, inclusiv în cele de est (în domeniile public, educațional, media ș. a.). Mai mult decât atât, în negocierile dintre Chișinău și Tiraspol limba de comunicare și de purtare a corespondenței este limba rusă.

În același timp, constatăm o limitare intenționată în regiunea transnistreană a drepturilor vorbitorilor de limbă română și a cetățenilor Republicii Moldova ce posedă acte de model național, care sunt calificați drept străini și le sunt interzise exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale: libertatea de exprimare, libera circulație, educație în limba maternă, nediscriminarea pe criterii etnice și de naționalitate”. Acesta este răspunsul oficial al Republicii Moldova, transmis de reprezentanții Biroului Politici de Reintegrare, la solicitarea Realitatea.

Foto: evz/Razvan Alex | Dreamstime.com