Actual International

De la 1 septembrie 2022, Rusia oprește definitiv livrarea gazelor către Franța. Care este motivul?

De la 1 septembrie 2022, Rusia oprește definitiv livrarea gazelor către Franța. Care este motivul?
businessinsider.com/english.alarabiya.net

„Este foarte clar că Rusia folosește gazul ca armă de război și trebuie să ne pregătim pentru cel mai prost scenariu – cel al întreruperii complete a furnizării”, a declarat Agnes Pannier-Runacher

Începând de joi, 01 septembrie 2022, Rusia va opri complet livările de gaze către Franța, potrivit unui anunț al oficialilor companiei Gazprom, care menționează că Parisul nu a plătit integral livrările de luna trecută.

Încă din seara zilei de marți, 30 august 2022, Moscova redusese fluxul pe conductele care alimentează Franța, din cauza unui așa-numit dezacord în privința contractului.

Ce au declarat oficialii francezi referitor la acest aspect

În ciuda acestui fapt, Parisul dă asigurări că dispune de suficiente rezerve pentru la iarnă. Aceste precizări sunt făcute și în contextul în care Franța se bazează pe Rusia pentru doar 17% din gazele pe care le consumă.

Astfel, într-un comunicat al firmei franceze se arată că „Engie şi-a asigurat deja volumele necesare pentru a-şi îndeplini angajamentele faţă de clienţii săi şi faţă de propriile sale cerinţe şi a adoptat câteva măsuri pentru a reduce semnificativ orice impact direct fizic şi financiar care ar putea rezulta în urma întreruperii livrărilor de gaze de către Gazprom”.

Dar, comportamentul Moscovei alimentează temerile că va folosi orice motiv pentru a crea probleme în aprovizionarea cu gaze. În acest context, Agnes Pannier-Runacher, ministrul francez pentru tranziție energetică, a precizat următoarele:

„Este foarte clar că Rusia folosește gazul ca armă de război și trebuie să ne pregătim pentru cel mai prost scenariu – cel al întreruperii complete a furnizării”.

Gazprom deja a anunțat Europa că va opri fluxul de gaz prin Nord Stream 1, de miercuri până vineri, pentru noi „lucrări de mentenanță”.

Lucrările de mentenanță trebuie făcute la fiecare 1.000 de ore de funcționare

De asemenea, un anunț similar fusese făcut în urmă cu zece zile de compania rusească Gazprom, care a transmis că astfel de lucrări trebuie făcute la fiecare 1.000 de ore de funcționare. Luni, 29 august 2022, Premierul francez, Elisabeth Borne, a îndemnat companiile să facă planuri de economisire a energiei până luna viitoare, avertizând că ele vor fi primele lovite dacă Franța va fi obligată să raționalizeze furnizarea de energie electrică și gaze, citează digi24.ro