Actual Lifestyle

Un fenomen misterios s-a produs în centrul Pământului. Ce spun oamenii de știință, viața oamenilor de pe Terra este în pericol?

Un fenomen misterios s-a produs în centrul Pământului. Ce spun oamenii de știință, viața oamenilor de pe Terra este în pericol?
baptistpress.com

Potrivit unui studiu de ultimă oră, se pare că un fenomen misterios s-ar fi produs în centrul planetei noastre. Oamenii de știință au anunțat că o minge de fier aflată în miezul Terrei ar fi încetat să se învârtească brusc, după care și-ar fi inversat direcția de rotație.

Un fenomen misterios s-a produs în centrul Pământului. Ce spun oamenii de știință, viața oamenilor de pe Terra este în pericol?

„Bila de fier, adică nucleul interior al Pământului, ar fi încetat recent să se rotească, apoi s-ar fi inversat direcția, fără niciun motiv.

Vestea bună este că oamenii de știință dau asigurări că acest fenomen misterios nu va schimba viața oamenilor care trăiesc pe Terra.  Probabil este benign, dar nu vrem să avem lucruri pe care nu le înțelegem adânc în Pământ”, a declarat John Vidale, geofizician la Universitatea din California de Sud, pentru media externă.

Studiul, publicat luni în revista de specialitate Nature Geoscience, sugerează că nucleul interior al Pământului ar putea experimenta schimbări în rotația sa o dată la câteva decenii. O astfel de schimbare ar fi avut loc în jurul anului 2009.

Cercetătorii au anunțat totodată că analizează permanent datele, în baza cutremurelor produse la suprafață.

Noi doar aproximativ 0,5% din Planetă observăm de pe suprafața Pământului. La adâncimi mari, sub crusta terestră, se află mantaua de rocă fierbinte, apoi urmează nucleul exterior lichefiat, iar în interiorul lui se află nucleul solid de fier din centru. Iar, conform acestui studiu, este posibil ca nucleul solid să se fi oprit din rotație, apoi să-și fi inversat direcția de rotire fără niciun motiv aparent.

Cum influențează acest fenomen viața de la suprafața Pământului

Prin urmare, rotirea nucleului nu va schimba semnificativ viața de la suprafața planetei Pământ. Referitor la acest aspect, John Vidale, geofizician la Universitatea din California de Sud, a declarat: „Probabil este ceva benign, dar vrem să înțelegem ce se întâmplă în profunzimea Pământului”.

Cercetătorii nu se pot uita direct la nucleul interior, dar pot obține semne despre activitățile acestuia din cutremure și din testele efectuate cu arme nucleare din timpul Războiului Rece, care au trimis unde seismice în centrul Pământului. Atunci, aceste unde seismice au indicat faptul că nucleul este alcătuit din fier și nichel solid și că se poate roti puțin mai repede decât restul Pământului.

De asemenea, tot potrivit cercetătorilor, în cazul în care nucleul interior ar fi fost inert, rotindu-se în linie cu straturile exterioare ale planetei, undele asemănătoare ar fi trebuit să parcurgă trasee similare prin el. Însă, în timp, mișcarea acestor unde se schimbă, ceea ce indică faptul că nucleul se schimbă.

Nucleul interior se poate opri și își poate inversa rotația la circa 70 de ani

Studiul recent a avut în vedere undele seismice din anii 1960 până în prezent. În urma numeroaselor cercetări, oamenii de știință au descoperit un lucru ciudat începând cu anul 2009, mai exact, în ultimul deceniu, traiectoriile undelor seismice asemănătoare nu s-au schimbat, iar acest lucru sugerează că nucleul interior s-ar fi putut opri din rotație în acel interval de timp.

Totodată, datele provenite de la două explozii nucleare indică o pauză asemănătoare în jurul anului 1971, nucleul rotindu-se apoi spre est, ceea ce îi face pe cercetători să creadă că nucleul interior se poate opri și își poate inversa rotația la circa 70 de ani.

În ce constă, de fapt, teoria

Câmpul magnetic al Pământului trage nucleul interior și îl determină să se rotească, în vreme ce câmpul gravitațional al mantalei creează o forță contrară. De altfel, la fiecare câteva decenii, o forță o poate învinge pe cealaltă, modificând rotația nucleului de fier. Iar, o explicație ar putea fi că suprafața nucleului interior se modifică în timp.

Această teorie a fost abordată într-o lucrare din anul 2006 de către Lianxing Wen, seismolog la Universitatea Stony Brook, teorie pe care o susține și în prezent. Astfel, potrivit lui Wen acest lucru ar putea explica pauzele din 1971 și 2009: „Acest studiu interpretează greșit semnalele seismice care sunt cauzate de schimbările episodice ale suprafeței interioare a nucleului Pământului”, citează gandul.ro.