Diverse

Un grup de scafandri care căutau epave din Al Doilea Război Mondial au găsit în schimb naveta Apollo. VIDEO

Un grup de scafandri care căutau epave din Al Doilea Război Mondial au găsit în schimb naveta Apollo. VIDEO
pixabay

Scafandri care căutau în largul coastei Floridei epave din Al Doilea Război Mondial au găsit ceva cu totul neașteptat. Despre ce s-a întâmplat mai exact, în cele ce urmează.

Un grup de scafandri care căutau epave din Al Doilea Război Mondial au găsit în schimb naveta Apollo. VIDEO

Potrivit CNN, duminică, 13 noiembrie 2022, câțiva scafandri au dat peste epave despre care inițial au crezut că aparțin unui avion care a fost doborât. Cu toate acestea, surpriză, pentru că la examinare au descoperit că epava aparținea unei navete spațiale.

În 1986, naveta Apollo Challenger a explodat și a căzut în ocean, incidentul imprevizibil provocând și moartea celor șapte ocupanți ai săi.

Amintim că la 28 ianuarie 1986, naveta spațială Challenger s-a dezintegrat după 73 de secunde de zbor, ucigând toți cei șapte membri ai echipajului aflați la bord. Nava spațială s-a dezintegrat la 46.000 de picioare (14 km) deasupra Oceanului Atlantic, în largul coastei de la Cape Canaveral, Florida, la ora 11:39 a.m. EST (16:39 UTC). A fost primul accident fatal în care a fost implicată o navă spațială americană în zbor.

Misiunea, desemnată STS-51-L, a fost al zecelea zbor pentru orbitor și al douăzeci și cincilea zbor al flotei de navete spațiale. Echipajul urma să desfășoare un satelit de comunicații și să studieze cometa Halley în timp ce se afla pe orbită, pe lângă faptul că trebuia să o ducă în spațiu pe profesoara Christa McAuliffe.

Descoperirea este una importantă, care ar putea ajuta NASA să înțeleagă ce s-a întâmplat cu naveta și să aducă alinare pentru cei care și-au pierdut persoanele dragi în acel cumplit accident, petrecut sub ochii a milioane de oameni de pe planetă.

Și aceasta deoarece misiunea a beneficiat de o mare acoperire mediatică, lansarea și dezastrul care a urmat fiind văzute în direct inclusiv în multe școli din Statele Unite. Ulterior, televiziunile din toată lumea și din România au preluat transmiterea și toți oamenii au fost teribil de șocați de amploarea incidentului. Ceea ce se dorea a fi o reală victorie, s-a transformat, însă, într-un adevărat coșmar, pentru foarte mulți oameni care nu pot uita imaginile nici astăzi.

Pentru grupul de scafandri este un câștig uriaș, o descoperire de-o viață, care a adus mult mai mult decât epava din Al Doilea Război Mondial pe care o căutau.

Epava Endurance, o altă descoperire epocală

Acest anunț ne duce cu gândul la o altă descoperire epocală despre care a scris presa cu ceva timp în urmă.

Este vorba despre o corabie celebră a Marii Britanii, dispărută în 1915 în ghețurile Antarcticii, care a fost găsită la peste 3.000 de metri adâncime. Alfred Lansing a scris o carte „Ice Leadership. Odiseea Antarctică a lui Shackleton”, considerată drept cea mai exactă scriere despre o aventură reală și fantastică a unui echipaj care a vrut să traverseze Polul Sud.

Epava Endurance, nava exploratorului britanic Ernest Shackleton, zdrobită de gheţuri în largul Antarcticii în 1915, a fost descoperită în Marea Weddell.

Deși au mai fost încercări de căutare, de-a lungul timpului, epava corabiei Endurance a fost găsită la 107 ani după ce a rămas prinsă în gheață. Imaginile sunt surprizătoare, incredibile, dar adevărate.

Foto: RetetesiVedete/colaj/Daily Mail

Povestea este de-a dreptul impresionantă, ea arată cum echipajul de pe nava Endurance a supraviețuit inițial, ca până la urmă să își găsească sfârșitul în mod tragic și dureros. Întreaga poveste, adevărată, merită citită – click aici.