International Lifestyle

Un mare și cunoscut om de știință a decedat la o vârstă venerabilă, chiar în ziua aniversării

Un mare și cunoscut om de știință a decedat la o vârstă venerabilă, chiar în ziua aniversării
irishexaminer.com

„În anul 2100, 80% din oameni vor muri, iar clima va fi echilibrată în următorii 100.000 de ani”, a declarat la un moment cercetătorul

Marți, 26.07.2022, a murit un mare om de ştiinţă britanic. Anunțul a fost făcut de familia sa în cursul zilei de miercuri, 27.07.2022.

 Marele om de știință este recunoscut, printre altele, pentru „ipoteza Gaia”

Recunoscut drept unul dintre primii cercetători care au lansat semnale de alarmă cu privire la încălzirea climatică, dar şi pentru „ipoteza Gaia” (un construct teoretic în care prezintă Pământul ca pe o planetă vie, capabilă să se autoregleze),  James Lovelock (căci despre el este vorba) a murit la vârsta de 103 ani, citează stiripesurse.ro

 

Potrivit comunicatului familiei, transmis miercuri, 27.07.2022, „James Lovelock a murit ieri (marţi), la reşedinţa sa, înconjurat de familie, în ziua în care a împlinit 103 ani”. „Lumea îl cunoştea ca pe un pionier, un profet al climatului şi inventatorul teoriei Gaia”.

Viața și cariera omului de știință, în câteva rânduri

Omul de știință Lovelock:

  • s-a născut în data de 26.07. 1919, la Letchworth Garden City, Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei
  • a crescut în sudul Londrei între cele 2 războaie mondiale
  • a lucrat timp de 20 de ani pentru Institutul Britanic de Cercetări Medicale
  • a fost angajat de NASA la începutul anilor ’60, unde a lucrat la proiecte privind posibilitatea existenţei vieţii pe Marte.
  • a formulat „ipoteza Gaia” în 1970, în care prezenta Terra ca pe o fiinţă vie, capabilă să se autoregleze.

În cartea sa The Ages of Gaia din 1988 declară că strămoșii noștri… au venit din cenușa unei explozii nucleare la scară stelară, potrivit wikipedia.org

În ianuarie 2006, Lovelock a spus că, urmare a încălzirii globale de la sfârșitul secolului XXI, „miliarde de oameni vor pieri, și va fi doar un grup de supraviețuitori în Arctica unde clima va rămâne suportabilă”. Potrivit previziunilor sale, publicate în The Guardian, în anul 2100, 80% din oameni vor muri, iar clima va fi echilibrată în următorii 100.000 de ani.

Relatări despre James Lovelock

„Ce viaţă şi ce poveşti! Geniul lui Jim a făcut din el un Forrest Gump al ştiinţei, modelând primele ştiinţe ale climei, căutarea vieţii pe Marte, descoperirea găurii în stratul de ozon, concepţia despre lume ca un sistem care se autoreglează”, conform biografului său, jurnalistul Jonathan Watts (The Guardian), .

Conform Science Museum din Londra, „Fără îndoială omul de ştiinţă independent, cel mai important al secolului trecut, Lovelock a fost cu decenii înaintea vremurilor sale în ceea ce priveşte teoriile sale despre Terra şi climă”.

Părerea lui Lovelock despre pandemia de coronavirus

În iunie 2020, în cadrul unui interviu acordat pentru AFP, Lovelock a relativizat pandemia de coronavirus care „îi ucide în special pe cei de vârsta mea, pe bătrâni, şi deja sunt prea mulţi. Schimbările climatice sunt mult mai periculoase pentru viaţa pe Terra decât orice boală imaginabilă”.