Actual Diverse

Dispar bancomatele și în România! Zeci de ATM-uri desființate sau nu funcționează

Dispar bancomatele și în România! Zeci de ATM-uri desființate sau nu funcționează

Ne pregătim de o mare criză economică sau inflație, care se tot anunță, zilnic. Zeci de ATM-uri din țara noastră au fost desființate sau de multe ori, mai ales în weekend-uri, aparatele bancare ne anunță că nu funcționează. Avem ca exemplu România și la polul opus, Australia.

Dispar bancomatele și în România! Zeci de ATM-uri desființate sau nu funcționează

Există locuri publice unde știm că există cel puțin un ATM de unde punem extrage de pe propriul card bani cash. Dar, surpriză. Omul merge în locul unde știe că găsește bancomatul aferent cardului și descoperă că:

bancomatul nu funcționează;

bancomatul nu mai există deloc.

Este cazul celui unui Mall din Iași care, cu puțin timp în urmă, a rămas fără ATM-ul unei cunoscute bănci din România.

La ghișeul de informații al acestui mall central, fata care era de serviciu, întrebată de Infoactual ce s-a întâmplat cu bancomatul care stătea acolo de mai mulți ani, a ridicat din umeri și a spus: ”Banca a plecat cu totul din Mall și nu va mai reveni”.

Este doar un exemplu. Cele mai numeroase cazuri sunt cele cu care fiecare dintre noi s-a confruntat, măcar o dată, într-o zi de weekend, când banca, oricare ar fi ea, ne anunța, tot prin intermediul ATM-uri-lor că: nu mai sunt bani lichizi sau aparatul nu funcționează.

Avem ca exemplu următorul anunț, al unei bănci, căreia, de asemenea, nu îi vom da numele din motive legate de publicitate.

”Vă informăm că astăzi la prânz, sistemul de stocare a datelor a început să genereze erori în operare. Ca urmare a acestei situații tehnice neprevăzute, atât rețeaua de ATM-uri, plătile cu carduri, cât și serviciul Home’Bank au devenit indisponibile.

Lucrăm împreună cu furnizorii sistemului afectat în regim de maximă urgență pentru remedierea acestei situații în cel mai scurt timp posibil. Această problemă tehnică nu a pus niciun moment în pericol banii clienților, care sunt în deplină siguranță.

Vă vom informa, periodic, cu privire la stadiul remedierii acestei situații neplăcute.

Ne cerem scuze pentru toate neplăcerile create și vă asigurăm că, împreună cu furnizorul platformei tehnice afectate, tratăm rezolvarea acestei probleme în regim de maximă prioritate”, au scris, pe pagina lor de Facebook, reprezentanții unei bănci.

Totodată, foarte multe filiale mici s-au închis în perioada pandemiei și nu s-au mai deschis, în toată țara, nici până astăzi.

La polul opus, Australia

Alt colț al planetei, situație asemănătoare relatată și analiztă, pe larg,  de Capital.

Frenezia scoaterii din circulație a bancomatelor continuă în ritm alert în Australia. Tot mai multe bănci importante au decis să pună lacăt pe sute de bancomate și să-și închidă sucursale, în condițiile în care oamenii reduc din ce în ce mai mult utilizarea numerarului.

În ultimii trei ani, aproximativ 3800 de bancomate au fost scoase din circulație, reprezentând mai mult de o treime din toate bancomatele existente în țară, susține News.com.

Anna Bligh, directorul executiv al Asociației Bancare din Australia, a declarat că pur și simplu clienții renunță la tradiționalele bancomate pentru că preferă operațiunile online.

Australienii fac operațiuni bancare de pe telefoane, plătesc pentru bunuri și servicii folosind plăți online și folosind cardul de tip tap -and- go”, a mai spus Anna Bligh, citată de Capital.

Concluzie: ne pregătim pentru transferul în online, pas cu pas. Iar dispariția treptată a ATM-uri-lor din România se face încet, dar sigur.

Foto: EVZ