Social

Un medic a fost desemnat cel mai bun cercetător din lume în domeniul cancerului. Cumplita boală va fi eradicată

Un medic a fost desemnat cel mai bun cercetător din lume în domeniul cancerului. Cumplita boală va fi eradicată
desprecancer.ro

În scurt timp, cancerul va fi totalmente eradicat, așa o spun oamenii de știință care se apropie cu pași repezi de finalul cercetărilor care s-au întins pe mulți ani, chiar decenii.

De ce un medic spaniol a fost desemnat cel mai bun cercetător din lume în domeniul cancerului de sânge

Un medic spaniol, desemnat anterior ca fiind cel mai bun cercetător din lume în ceea ce privește mielomul, un cancer al sângelui, a fost premiat în weekend de Societatea Internațională de Mielom (IMS). Premiu a venit ca o recunoaștere a meritelor deosebite în domeniul cercetării avansate pentru  combaterea cumplitei afecțiuni medicale.

Dr. María Victoria Mateos, în vârstă de 52 de ani, de la Complexul de Asistență al Universității din Salamanca, a primit premiul vineri, 23 septembrie, în cadrul adunării generale anuale a IMS din Los Angeles.

De ce medicul spaniol este considerat cel mai bun cercetător

Mateos, președintele Societății spaniole de hematologie și hemoterapie, este, de asemenea, și șeful unității de terapie inovatoare din cadrul spitalului din Salamanca. Ea a făcut pași uriași în domeniul cercetării, care va conduce la eradicarea bolii, în viitorul apropiat.

Dr. María Victoria Mateos. Foto: euroweeklynews

Vorbind despre acest premiu, ea a declarat că a lucrat la „descifrarea” mielomului încă de la finalizarea tezei sale de doctorat pe această temă, în anul 2000. Mielomul este al doilea cel mai frecvent cancer după limfom, afectând milioane de persoane, anual.

Cercetătorul spaniol a făcut pași mici, dar cu răbdare și perseverență, în domeniul cercetării acestei probleme medicale.

Ea a declarat pentru El Pais: „În urmă cu aproximativ 20 de ani, aproape că nu exista niciun tratament și în scurt timp a devenit fatală în caz de nevoie, în ultimii ani a fost posibil să se cunoască boala și să se descopere noi medicamente.”

În continuare, ea a ținut să precizeze că grupurile de cercetare cu care lucrează au permis „combinații inovatoare și benefice pentru pacienți”, motiv pentru care ”se vorbește în mod realist despre vindecarea pacienților cu mielom, imposibilă de mult timp”.

Mateos a mai spus totodată că firmele farmaceutice au reușit să producă medicamente și tratamente din ce în ce mai bune, în timp ce progresele în medicină au făcut ca tot mai mulți pacienți să fie diagnosticați cu mielom.

Mielomul afectează unul din 100.000 de locuitori în fiecare an și este depistat în aproximativ 2.000 de cazuri anual în Spania. Diagnosticul precoce face posibilă tratarea mai devreme a pacienților, „situațiile premaligne fiind în creștere”.

La primirea premiului, Mateos a declarat că este nevoie de mai mulți bani, afirmând că „Societatea Internațională de Mielom are o fundație americană care donează anual milioane de euro pentru granturi de cercetare. Dar avem nevoie în Spania și în întreaga lume„.

Lăudând asistența medicală din Spania, ea a spus: „Există din ce în ce mai multe inovații în domeniul cancerului și al tuturor bolilor. Aceasta costă foarte mulți bani și trebuie stabilite acorduri cu companiile farmaceutice pentru ca acest mare avantaj al sistemului nostru de sănătate să nu se piardă.”

Mateos, medicul spaniol desemnat acum ca fiind cel mai bun cercetător în domeniul mielomului, a încheiat spunând că principala provocare cu care se confruntă sectorul sănătății este „întârzierea” cu care medicamentele necesare pacienților ajung pe piață.