Social

Un milion de români primesc bani mai mulți de la 1 martie! Marius Budăi, anunț important privind majorarea indemnizațiilor

Recalcularea pensiilor Poșta Pilonul II de pensii
Sursa foto: capital.ro

Cele mai bune vești pentru un milion de români care începând de miercuri, 1 martie 2023, vor primi mai mulți bani de la stat prin indemnizațiile lor. Astfel, Guvernul a decis  să crească cu aproximativ 14%, adică rata inflației din 2022, indemnizația de șomaj, indemnizația pentru creșterea copilului și venitul minim garantat din România.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat, la Antena 3, cine primește majorările începând de miercuri.

Bani mai mulți pentru un milion de români

Acesta a prezentat recent lista românilor care vor beneficia, iar aceasta se referă la alocația pentru susținerea familiei, indemnizația lunară și bugetul lunar complementar pentru adulții cu handicap, indemnizația de sprijin, indemnizația lunară pentru tineri, cuantumul minim al indemnizației pentru creșterea copilului şi nu numai.

„Vorbim de actualizarea anuală a inflației, actualizare care are un impact pozitiv asupra indicatorului social de referință, care este în componența unor beneficii de asistență socială care se raportează la acest indicator. Vorbim aici de venitul minim garantat, de alocația pentru susținerea familiei, de indemnizația lunară și bugetul lunar complementar pentru adulții cu handicap, de prestație socială pentru copii cu handicap, de alocația lunară de plasament și indemnizația de sprijin, indemnizația lunară pentru tineri, cuantumul minim al indemnizației pentru creșterea copilului, indemnizația minimă de concediu de adopţie şi de acomodare pentru cei care adoptă copii, indemnizația pentru sprijin pentru adopție. Sunt prestații care, începând de la 1 martie, se actualizează cu această nouă valoare”, a declarat, marţi, ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3.

Conform ministrului, „indicatorul social de referință la vechea valoare era la 525,5 lei, iar de la 1 martie a ajuns 598 de lei”.

Indemnizaţii mai mari pentru românii aflați în impas

Astfel, de noile majorări vor beneficia familiile și persoanele singure, precum și alte categorii de populație. Începând cu 2022, indicele social de referință (ISR), în raport de care se stabilesc anumite ajutoare și indemnizații, se actualizează, din oficiu, la fiecare dată de 1 martie, cu rata medie a inflației din anul precedent.

Cum în 2022, potrivit Institutului Național de Statistică, rata inflației a fost de 13,8 la sută, ISR va fi indexat cu acest procent la 1 martie 2023. Mai exact, acest indicator va crește de la 525,5 lei la 598 lei. Prin urmare, ajutorul social (Legea 416/2002 a venitului minim garantat) va fi majorat în aceeași măsură, respectiv va fi de 169 lei (o singură persoană), 305 lei (două), 427 lei (trei), 529 lei (patru) și 630 lei (cinci).

În cazul familiilor cu peste cinci membri componenți, la cei 630 lei se vor adăuga 44 lei pentru fiecare persoană în plus. Dar și alocația de susținere familială va fi mai mare din martie 2023. Astfel, în funcție de veniturile pe care le au și de numărul membrilor componenți, familiile și persoanele singure pot primi o alocație de susținere familială cuprinsă între 90 lei și 512 lei față de 79-450 lei, în prezent.

Și românii care au dreptul la indemnizaţii de șomaj vor primi mai mulți bani. Astfel, cei care au între 1 și 3 ani vechime în muncă vor primi, de luna viitoare, valoarea ISR-ului de 598 lei, și nu de 525,5 lei.

Pentru cei care au minimum trei ani de activitate, la valoarea de 598 lei a ISR-ului se va adăuga procentul cuprins între 3 și 10 la sută din media salariilor pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, procentul fiind în funcție de vechimea în muncă.

Și unii părinți aflați în concediu de creștere a copilului vor avea parte de bani mai mulți, fiind vorba de 2,5 ori valoarea ISR-ului. Așadar, cele mai mici indemnizaţii de creștere a copilului vor fi de 1.495 lei față de 1.314 lei, cât este acum. Majorarea ISR-ului cu 13,8 la sută va influența creșterea în aceeași măsură și a indemnizației pentru persoanele cu handicap, a primei de inserție și a altor beneficii sociale care se determină în funcție de indicatorul amintit.