Diverse

Un ucigaș a doborât recordul mondial de detenție la izolare. Și faptele de după gratii sunt terifiante

Un ucigaș a doborât recordul mondial de detenție la izolare. Și faptele de după gratii sunt terifiante
Infoactual/arhiva

Un criminal britanic, condamnat la închisoare pe viață pentru o dublă crimă, dar care a continuat apoi să ucidă și după gratii fiind, a doborât recordul mondial de izolare.

Un ucigaș a doborât recordul mondial de detenție la izolare. Și faptele de după gratii sunt terifiante

În Marea Britanie, un criminal britanic, condamnat la închisoare pe viață pentru o dublă crimă, a continuat apoi să ucidă doi deținuți, astfel încât a ajuns să doboare recordul mondial de izolare.

Potrivit publicației Mirror de sâmbătă, 21 ianuarie 2023, Robert Mawdsley, în vârstă de 69 de ani, a stat la izolare timp de 16.400 de zile consecutive.

Mawdsley, care a fost încarcerat la Wakefield, a ucis doi colegi deținuți în 1978. După aceea, se crede că i-ar fi spus, liniștit, unui gardian: ”Vor fi doi mai puțini la apelul nominal”.

În urma acestui incident, a fost plasat la izolare, iar în 1983 a fost mutat într-o celulă construită special pentru el, după ce tot personalul închisorii a refuzat să îl vadă.

Noua casă a criminalului feroce este o celulă de 5,5 pe 4,5 metri este puțin mai mare decât media și este dotată cu ferestre mari antiglonț. Este echipată cu un pat de beton, o toaletă și o chiuvetă din metal care sunt fixate cu șuruburi pe podea, precum și o masă și un scaun din carton comprimat.

Celula prezintă multe asemănări cu celula în care a fost închis ucigașul canibal Hannibal Lecter, interpretat de Anthony Hopkins în filmul ”Tăcerea mieilor” din 1991.

Cum arăta la arestare și mai târziu. Fragment dintr-un ziar britanic

Vroia un papagal de companie pe care a promis că îl va iubi și nu îl va mânca. Ce altceva a mai cerut

Mawdsley petrece 23 de ore din 24 închis în celula pe care se spune că a descris-o ca fiind ”ca și cum aș fi îngropat de viu într-un sicriu”. Este alimentat printr-o mică fantă în ușa de oțel încastrată în perspex care îl ține în izolare.

În trecut, Mawdsley a militat pentru un tratament mai bun, iar în 2000 a mers în instanță pentru a i se permite să moară. De asemenea, el a cerut un papagal de companie pe care a promis că îl va iubi și nu îl va mânca.

De asemenea, a cerut un televizor pentru a putea vedea lumea, adăugând că: ”Dacă serviciul penitenciar spune nu, atunci cer o simplă capsulă de cianură pe care o voi lua de bunăvoie, iar problema lui Robert John Mawdsley poate fi rezolvată ușor și rapid”.

Mawdsley va împlini 70 de ani în luna iunie a acestui an și se pare că va deveni cel mai longeviv prizonier din Marea Britanie, după ucigașul din Moors, Ian Brady, care a executat 15 ani înainte de a muri.

Prin urmare, ucigașul bate recordul mondial de detenție în regim de izolare, opțiunea eutanasiei nefiind disponibilă legal în Marea Britanie.