Actual International

Președintele Turciei, intermediar în conflictul Rusia-Ucraina: „… războiul se va încheia la masa de negocieri”

Președintele Turciei, intermediar în conflictul Rusia-Ucraina: „… războiul se va încheia la masa de negocieri”
hurriyetdailynews.com

„Cred că se va face un pas semnificativ înainte”, a spus Erdogan

În cadrul unui interviu acordat luni, 19 septembrie 2022, postului american de televiziune PBS, Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că, din punctul său de vedere, Rusia se străduiește să pună capăt conflictului din Ucraina cât mai curând posibil.

Potrivit liderului turc, conflictul din Ucraina se va încheia

Referitor la acest subiect, președintele Erdogan a precizat urmăatoarele:

  • „În primul rând, poziția Rusiei este foarte importantă”
  • „În Uzbekistan, m-am întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin și am avut discuții foarte detaliate cu acesta”. Ca urmare a discuțiilor avute a rezultat că liderul rus „a demonstrat că încearcă să finalizeze acest lucru cât mai curând posibil”.

De asemenea, Erdogan a afirmat:

  •  „Acum lucrurile sunt destul de problematice”
  •  „Cred că se va face un pas semnificativ înainte”

Totodată, președintele Turciei a subliniat că „dorește ca această bătălie să se încheie în pace”.

Discuțiile dintre Putin și Erdogan

Vinerea trecută, președinții Rusiei și Turciei , respectiv Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, au purtat discuții pe marginea summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai de la Samarkand.

Ca urmare a întrevederii, președintele rus, Vladimir Putin, a menționat că Recep Tayyip Erdogan nu i-a oferit posibilitatea să organizeze negocieri cu liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, și a subliniat, de asemenea, că președintele turc aduce o contribuție semnificativă la normalizarea situației, inclusiv la soluționarea problemei alimentare, potrivit stiripesurse.ro

Erdogan, un potențial intermediar în conflict

Cu toate că Erdogan a condamnat războiul Rusiei în Ucraina, Turcia s-a abținut de la adoptarea sancțiunilor americane și europene împotriva Moscovei.

Președintele Erdogan a intermediat un acord la sfârșitul lunii iulie 2022 privind exporturile de cereale ucrainene și, de asemenea, a oferit Istanbulul ca locație pentru discuțiile dintre Rusia și Ucraina din martie 2022.

Moscova a ajuns să-l privească pe Erdogan ca pe un potențial intermediar în conflict, potrivit a două persoane familiare cu gândirea Kremlinului, care au cerut să nu fie identificate deoarece chestiunea este sensibilă. Kievul îl vede pe Erdogan și ca pe o persoană care are relații speciale cu Putin.

„Președintele Erdogan are o relație bună atât cu președintele Zelenski, cât și cu Putin – ale căror beneficii ne-au fost clar evidențiate prin rolul său instrumental în asigurarea acordului de cereale între cele două țări. Eforturile lui ar putea da rezultate – dar în cele din urmă nu este în totalitate în mâinile lui”, a declarat David Zaikin, director executiv la Key, cu sediul la Londra, citează bloomberg.com

Erdogan se implică pentru încetarea războiului Rusia-Ucraina

„Îmi mențin convingerea că războiul se va încheia la masa de negocieri”, a spus Erdogan în declarații după întâlnirea difuzată de A Haber din Turcia. „Accentul discuțiilor a fost cum să punem capăt războiului.”