Lifestyle

Unde a fost descoperită cea mai veche cramă. Istoria vinului, o băutură cu tradiţie milenară

Unde a fost descoperită cea mai veche cramă. Istoria vinului, o băutură cu tradiţie milenară
agroexpert.md

Încă din cele mai vechi timpuri vinul a fost folosit în practica religioasă, iar despre apariția lui s-au scris multe legende

Potrivit specialiștilor, la început, vița-de-vie a fost “sălbatică”, fiind domesticită ulterior, iar cele mai vechi dovezi legate de vin sunt înregistrate în zonele Caucazului, Mesopotamiei sau Egiptului.

Arheologii și istoricii, încercând să explice efectiv apariția acestei băuturi, teoretizează că oamenii preistorici se urcau în copaci de unde adunau fructe dulci, pe care ulterior au început să le depoziteze.

Dar, după câteva zile de la depozitare, apărea fermentația, iar sucul obținut se transforma cu timpul într-un vin primitiv, cu un conținut scăzut de alcool.

FOTO cramahistria.ro

Arheologii au găsit cele mai vechi dovezi ale vinului produs din struguri în zonele din sudul Caucazului, al Europei și al Orientului Mijlociu de azi, respectiv în:

  • Georgia (aprox. 6000 î.Hr.)
  • Iran (aprox. 5000 î.Hr.)
  • Grecia (aprox. 4500 î.Hr.)
  • Sicilia (aprox. 4000 î.Hr.)

De asemenea, există dovezi și pentru un vin obținut din struguri fermentați, dar amestecați cu alte fructe în China care datează de acum 7000 – 5500 î.Hr.

Unde a fost descoperită cea mai veche cramă

Cea mai veche cramă descoperită de arheologi se află în complexul de peșteri Areni-1 din Vayots Dzor, Armenia. Situl descoperit aici datează din anul c. 4100 î.Hr. și conținea:

  •  o presă de vin
  • vase pentru fermentație
  • borcane
  • cupe

În acest sit s-au găsit și semințe de Vitis vinifera. În concluzie, reiese că producția de vin e cu mult mai veche decât perioada 4100 î.Hr.

Potrivit arheologului Gregory Areshian de la Universitatea California din Los Angeles, “acest sit ne oferă o nouă perspectivă și este cea mai veche dovadă a producție de vinuri documentată”.

Care este locul de proveniență a vinului

Potrivit unui studiu al unor experți din șapte țări și care a fost publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, Georgia este locul de “naștere” a vinului. Oamenii de știință au ajuns la această concluzie folosind datarea cu carbon a unor fragmente ceramice care au fost în contact cu vinul și care au fost descoperite în satul Shulaveri.

Se presupune că cel mai vechi fragment ceramic datează din anul 5980 î.Hr. Dar fiindcă nu au fost descoperiți pigmenți, nu se știe dacă vinul respectiv era alb sau roșu.

Odată cu noile tehnologii au crescut și producția și consumul de vin

Și în Egiptul Antic vinul a jucat un rol important (faraonii erau înmormântați cu sticle de vin lângă ei), iar povestea lui apare constant descrisă pe pereții mormintelor.

Așadar, arheologii au aflat că în Delta Nilului, în anul c. 3000 î.Hr. exista o adevărată industriție de vinificație. Vinul produs era mai ales roșu pentru că semăna cu sângele.

Grecii au exportat vinul pe scară largă

Un alt sit unde au fost descoperite dovezi timpurii ale producției de vin este teritoriul Libanului de azi. Grecii au fost cei care au popularizat băutura, pe care o exportau la scară largă. Tot ei au introdus vița-de-vie și arta vinului în multe dintre coloniile lor, pe teritoriile de azi ale Italiei, sudului Franței sau ale Spaniei.

FOTO descopera.ro

Vinul, important pentru romani

Un impact imens asupra dezvoltării viticulturii și enologiei a avut-o și imperiul Roman. Vinul era o parte importantă din viața romanilor, iar poeții vremii îl pomeneau mai mereu în scrierile lor.

Cea mai veche sticlă cu vin a fost descoperită în mormântului unui nobil roman, aproape de orașul Speyer, din Germania. Specialiștii cred ca vinul a fost obținut din struguri cultivați în timpul ocupației romane.

Călugării benedectini și cistercieni, în perioada Evului Mediu  erau mari producători de vin în Franța și Germania, iar mai apoi, conchistadorii spanioli au dus pe teritoriul Mexicului de azi soiuri europene de struguri pentru că era nevoie de vin în practicile religioase.

Odată cu expansiunea europenilor pe alte continente au crescut și producția și consumul de vin, dezvoltându-se totodată și noile tehnologii de prelucrare a strugurilor.

Apariția vinului în România

La noi, istoria vinului începe din vremea dacilor

Vinul „este cea mai complexă băutură produsă vreodată de om. Conţine toate elementele chimice din tabelul lui Mendeleev, compuşi de natură organică (vitamine, aminoacizi), dar şi mai multe tipuri de alcooli“, afirmă Ion Gavrilescu, unul dintre puţinii degustători autorizaţi din România.

Vița-de-vie americană nativă era imună la filoxeră

În timpul epidemiei de filoxeră din Europa de la sfârșitul secolului al XIX-lea, s-a constatat că vița-de-vie americană nativă este imună la acest dăunător minuscul (filoxera este o insectă, dăunătoare a viței de vie, care provine din America de Nord și care atacă rădăcinile plantei din sol).  Astfel au apărut hibrizii și tehnicile de altoire a viței de vie europene la portaltoi american pentru protejarea viilor de dăunători. Oriunde este prezentă filoxera, practica continuă și în prezent, scrie crameromania.ro.