Actual International

Astăzi a început referendumul lui Putin privind anexarea zonelor ocupate de ruși în Ucraina. Cum arată acțiunea

Astăzi a început referendumul lui Putin privind anexarea zonelor ocupate de ruși în Ucraina. Cum arată acțiunea

Patru regiuni din Ucraina care se află parțial sub controlul forţelor ruse derulează, începând de vineri, 23 septembrie, referendumuri privind anexarea la Rusia, votul fiind condamnat de Occident, care îl consideră nelegitim şi premergător unei anexări ilegale.

Astăzi a început referendumul lui Putin privind anexarea zonelor ocupate de ruși în Ucraina. Cum arată acțiunea

Presa rusă a scris că oficialii electorali din regiunile ocupate de ruși, provinciile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei, vor merge din uşă în uşă cu urne mobile, de vineri până luni.

Regiunea ucraineană Donețk organizează astăzi referendum privind aderarea la Rusia în perioada 23-27 septembrie 2022. Rezultatul acestui scrutin va determina dacă teritoriul va deveni sau nu parte a Rusiei.

Într-o postare pe rețelele de socializare, liderul regiunii, Denis Pușilin, i-a cerut deja președintelui rus Vladimir Putin să admită așa-numita Republică Populară Donețk (RPD) în Federația Rusă cât mai curând posibil, imediat după numărarea voturilor.

„Vă cer, cât mai curând posibil, în cazul unei decizii pozitive la referendum – despre care nu avem nicio îndoială – să luați în considerare ca RPD să devină parte a Rusiei”, a scris Pușilin.

Oficialii instalați de ruși în părțile ocupate ale provinciilor Zaporojie și Kherson au făcut deja apeluri similare pentru ca teritoriile lor respective să devină parte a Rusiei. Liderii separatiști ai așa-numitei Republici Populare Luhansk (LPR) au anunțat că și ei se conformează organizând referendumul privind aderarea la Rusia, la aceeași dată, scrie media.

Secţiile de votare vor funcţiona doar în a cincea zi, la 27 septembrie, oficialii locali invocând motive de securitate. Sute de secţii sunt programate să se deschidă în acea zi, alegătorii putând vota şi în alte regiuni decât cele în care locuiesc. Buletinele de vot vor fi scrise numai în limba rusă

Părţi din Lugansk şi Doneţk se află sub controlul separatiştilor susţinuţi de ruşi încă din anul 2014 Lor li s-au alăturat ulterior mai multe teritorii învecinate, luate în acest an, dar pe care le dețin pro-rușii, acum, dar parțial.

Prorușii au transmis armatei ucrainene să părăsească zona

Un responsabil prorus numit de Moscova în administraţia din regiunea Zaporojie (sudul Ucrainei) a declarat joi că trupele ucrainene trebuie să părăsească imediat regiunea, întrucât, în caz contrar, după desfăşurarea referendumului de alipire la Rusia vor fi considerate drept „ocupante”, relatează mediile de stat ruse, între care şi cotidianul Kommersant.

De exemplu, acum, armata rusă controlează 73% din teritoriul regiunii Zaporojie, restul de 27%, inclusiv centrul regional Zaporojie, se află sub controlul puterii de la Kiev, indică agenţia de presă de stat rusă RIA Novosti.

NATO: „Nu le vom recunoaște niciodată”

„Referendumuri simulate în regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson din Ucraina nu au legitimitate şi vor fi o încălcare flagrantă a Cartei ONU„, se arată într-un comunicat al Consiliului Atlanticului de Nord, din care face parte statele membre ale Alianţei.

„Aliaţii NATO nu vor recunoaşte anexarea lor ilegală şi nelegitimă. Aceste teritorii sunt Ucraina”, a mai menționat sursa citată.

Ce a vrut să spună Putin în discursul său amenințător

Potrivit legislației ruse, după cum în repetate rânduri au anunțat oficialii de la Moscova, dacă un teritoriu rus este atacat, se consideră un atac la adresa Federației Ruse și orice acțiune militară a Rusiei va fi perfect justificată, legal și constituțional.

În același timp, niciun șef de stat din întrega lume nu a declarat, oficial, că este de acord cu aceste anexări. Prin urmare, dacă acest fapt va avea loc, escaladarea conflictului este mai mult decât evidentă.

Foto: digi24