Sănătate

Unic în lume! O femeie s-a autovindecat de HIV după 15 ani. FĂRĂ tratament! Care este explicația

Unic în lume! O femeie s-a autovindecat de HIV după 15 ani. FĂRĂ tratament! Care este explicația
pixabay.com/punchng.com

Fără tratament, o femeie, care a fost diagnosticată în anul 2006 cu HIV (virusul care provoacă SIDA), și-a gestionat infecția timp de 15 ani.

Aceasta este prima persoană din lume care a reușit să țină virusul sub control atât de mult timp fără a lua niciun medicament și este considerată un caz de vindecare funcțională, a relatat La Vanguardia.

Cum explică medicii

Medicii și cercetătorii de la Spitalul Clinic din Barcelona și de la Institutul de Investigații Biologice August Pi Sunyer (IDIBAPS), care au lucrat cu pacienta încă de la început, au identificat un mecanism prin care sistemul său imunitar luptă eficient împotriva infecției, ceea ce a reaprins speranțele de a dezvolta tratamente eficiente pentru a vindeca HIV.

Ținând cont de rezultate, acesta este considerat un caz de vindecare funcțională, care reînvie speranța de a găsi un tratament pentru HIV.

Care este procedura clasică de tratament

La momentul actual, după diagnosticare, persoanelor infectate cu HIV li se administrează medicamente antiretrovirale care reduc concentrația de virus în organism și îl împiedică să se reproducă în continuare.

Dar, unii viruși rămân latenți, ascunși în interiorul celulelor, formând rezervoare. Iar dacă tratamentul este întrerupt, virusurile din aceste rezervoare se reactivează și infecția devine din nou activă. De aceea, marea majoritate a pacienților diagnosticați primesc tratament antiretroviral pe tot parcursul vieții.

La nivel mondial există „controlori de elită” și„controlori post-tratament”

Trebuie precizat, însă, faptul că în lume există și cazuri foarte rare de persoane care se numesc „controlori de elită”, datorită unuia din motivele:

  • ori au factori genetici protectori care, fără niciun tratament, sistemul lor imunitar generează un răspuns foarte puternic al celulelor T CD8+ care ține virusul la distanță
  • ori au primit un transplant de măduvă osoasă
  • ori au un virus defect

Într-un procent mic există și pacienți, care se numesc „controlori post-tratament”, care, după ce au luat antiretrovirale pentru o perioadă de timp, atunci când încetează să le mai ia, reușesc să țină virusul sub control timp de câteva luni sau chiar câțiva ani, relatează publicația spaniolă, citată de alephnews.ro.

Cazul pacientei din Barcelona

O pacientă din Barcelona, în urmă cu 16 ani a fost diagnosticată în faza acută a infecției, a avut nevoie de spitalizare și a fost inclusă într-un studiu clinic în care, timp de 9 luni, pe lângă tratamentul antiretroviral, în primele 8 săptămâni a primit un medicament imunosupresor, ciclosporina A.

După întreruperea tratamentului medicamentos, în ciuda faptului că nu are factori genetici protectori precum “controlorii de elită”, pacienta a continuat să își controleze infecția și face acest lucru de 15 ani.

Un cercetător în cadrul grupului de SIDA și infecție HIV de la IDIBAPS, Núria Climent, a afirmat:

  • „Femeia a fost tratată cu antiretrovirale și cu un tratament imunomodulator, iar odată ce tratamentul a fost oprit, a reușit să controleze virusul pe cont propriu. Și este surprinzător, pentru că face acest lucru de peste 15 ani”.
  • „În plus, în timp, am observat o scădere pronunțată și progresivă a rezervorului viral, ceea ce sugerează rolul important pe care îl joacă sistemul imunitar”.

Echipa de la Hospital Clínic-IDIBAPS, care tocmai a prezentat acest caz la Conferința Mondială AIDS 2022 de la Montreal (Canada), a decis să studieze mecanismul care i-a conferit pacientei din Barcelona această abilitate.

Astfel, cercetătorii au efectuat un experiment cu limfocite CD4 – principala țintă a HIV – de la femeie, le-au expus la virus și au urmărit cum au fost infectate. Cu toate acestea, atunci când au pus virusul în probe cu diferite celule sanguine, acesta a fost inhibat, ceea ce le-a oferit un indiciu.

Cazurile identificate ca fiind vindecate de HIV până în prezent oferă speranță

La nivel Mondial, în afară de pacienta din Barcelona, mai sunt cunoscute alte 3 cazuri de vindecare a infecției cu HIV:

  • Un pacient din Berlin, primul care a fost raportat
  • Un pacient din Londra
  • Un pacient din Düsseldorf

În toate cele 3 cazuri, bărbații erau seropozitivi și, în plus, au dezvoltat leucemie, ceea ce a necesitat un transplant de celule stem din măduva osoasă. Aceasta este o procedură cu risc ridicat, care este utilizată doar în ultimă instanță pentru pacienții cu HIV care suferă de boli hematologice care le pun viața în pericol și nu este o opțiune care poate fi oferită pe scară largă altor persoane seropositive, potrivit sursei citate.

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!