Actual

Unul dintre cei mai cunoscuți preoți din București, acuzat de agresiune sexuală în timpul spovedaniei. Ce spune avocata sa

Unul dintre cei mai cunoscuți preoți din București, acuzat de agresiune sexuală în timpul spovedaniei. Ce spune avocata sa

UpDate: După ora 19.00, instanța s-a pronunțat cu privire la dosar. Preotul Visarion Alexa a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile de Judecătoria Sectorului 6. Decizia poate fi atacată.

Vineri, 16 septembrie 2022, părintele Visarion Alexa, de la Biserica Pogorârea Sfântului Duh, Sfântul Nicolae – Militari, unul dintre cei mai apreciați duhovnici din România, a fost reținut de oamenii legii. El a fost acuzat de agresiune sexuală.

Preotul este originar din Bacău, dar slujește de mulți ani în București, într-o parohie din cartierul Militari. Este foarte cunoscut publicului din emisiunile de radio și televiziune.

Polițiștii secției 20 au primit o plângere acum o lună

Conform informațiilor oferite de Poliția Capitalei, o femeie în vârstă de 37 de ani a făcut o plângere către secția 20 poliție, afirmând că bărbatul în vârstă de 46 de ani ar fi agresat-o sexual. Imediat au fost demarate investigațiile, iar pe 16 septembrie, învinuitul a fost dus de oamenii legii la audieri. Tânăra a afirmat că părintele Visarion Alexa ar fi avut asemenea comportament în timpul spovedaniei.

După audierile de azi de a procuror, avocata acuzatului a declarat presei că preotul Alexa Visarion a recunoscut că o cunoaște pe femeie, enoriașă a parohiei, și că au fost într-o relație de prietenie, dar nu se pune problema unei agesiuni. De altfel, avocata a atras atenția că femeia a reclamat fapta în ultima zi a termenului prevăzut de lege pentru depunerea unei plângeri. Asta înseamnă că presupusa agresiune sexuală s-a petrecut cu mult timp în urmă.

Art. 296. (1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.

Poliția a informat pentru ce a fost reținut preotul

Părintele a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, iar sursele spun că în fața anchetatorilor, ar fi recunoscut acuzația. „În data de 17 august a.c., poliţişti din cadrul Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Secția 20 Poliție au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie, despre faptul că un bărbat, în vârstă de 46 de ani, ar fi agresat-o sexual.

 

Polițiștii au demarat de îndată investigațiile, iar ulterior, în data de 16 septembrie a.c., bănuitul a fost condus la sediul subunității pentru audieri.  În baza probatoriului administrat, cel în cauză a fost reținut pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat instanței cu propunere legală.

Acuzat de agresiune sexuală

Activitatea polițiștilor a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. Cercetările sunt continuate de polițiști din cadrul Secției 20 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârșirii infractiunii de agresiune sexuală.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Capitalei.

Procurorul a încheiat de curând audierile și a dispus trimiterea la instanță pentru a hotărî judecătorul dacă emite mandat de arestare pentru 30 de zile, pe numele preotului.

Reacția Bisericii, la acest moment

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a reacționat la informațiile despre caz.
„În legătură cu Știrea referitoare la reținerea de către poliție a preotului Visarion Alexa din București in urma unor grave acuzații menționate deja in presă, vă pot spune mai întâi că vestea este una absolut șocantă. Personal nu cunosc niciun amănunt legat de acest caz aflat acum în sfera de cercetare a autorităților care îl anchetează. Vă pot spune doar că Arhiepiscopia Bucureștilor va începe la rândul ei o anchetă independentă. Dacă acuzațiile aduse preotului menționat vor fi confirmate de autoritățile judiciare, cazul său va fi judecat și de autoritățile bisericești în cadrul «Consistoriului bisericesc»”, a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Sursă foto: protv