Diverse

Unul dintre cei mai inteligenți copii din lume este român: Cum a ajuns Nicolas la numai opt ani campion mondial la șah. Video

Unul dintre cei mai inteligenți copii din lume este român: Cum a ajuns Nicolas la numai opt ani campion mondial la șah. Video
Foto: ZdI

Foarte mulți copii din România sunt deosebit de inteligenți, geniali chiar. Îi găsim în sporturile omologate internațional, campioni la olimipiadele școlare și exemplele ar putea continua. Povestea de astăzi, la Infoactual, este despre campionul mondial la șah care la numai opt ani a surprins o lume întreagă prin genialitatea lui.

Unul dintre cei mai inteligenți copii din lume este român: Cum a ajuns Nicolas, supranumit ”Messi” al șahului, la numai opt ani, campion mondial la șah

Nicolas Iustin Cazacu este din Iași, are numai opt ani și a câștigat de curând medalia de aur, la categoria de vârstă U8, la a XX-a ediție a Campionatului Uniunii Europene de Șah. Pentru performanțele sale unice, Nicolas este supranumit ”Messi” al șahului.

Concursul s-a desfăşurat în perioada 21-30 august, în oraşul Pec pod Snezkou, o staţiune montană din regiunea Hradec Kralove, din Cehia, și a avut la start 108 sportivi.

Timp de nouă zile istovitoare de concurs nu l-au împiedicat pe Nicolas să facă ce știe mai bine: să joace șah, iar la final să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, potrivit media.

Și mai inedit este faptul că Nicolas Cazacu joacă șah nu de acum ci de la vârsta de 4 ani și are deja în palmares titlurile de Campion Naţional la Şah Blitz 2021, categoria opt ani, Trofeul Litoralului 2021, Cupa Primăriei Vaslui 2021, Cupa Moldovei 2021. Acum, performanțele micului geniu se văd în clasamentul de specialitate.

Micul geniu s-a ”luptat” și cu seniorii la șah

Micul geniu la vârsta de șapte ani era deja lider mondial la şah, la categoria sa de vârstă. Ulterior, el a fost trimis de antrenorul său în ”luptă” la concursurile de seniori, dovedind că perseverența și pasiunea cu care joacă șah îl poate ajuta să își atingă obiectivele.

Prima competiţie cu cei mai mari în vârstă și experiență a avut loc la începutul anului trecut, la Cupa Unirii, desfăşurată la Poiana Ţapului. Aici, Nicolas a fost cel mai tânăr participant din concurs şi a obţinut mari victorii, împotriva unor jucători cu experienţă, care ocupă locuri în prima parte a clasamentului internaţional.

Povestea lui Nicolas

Prima partidă de șah, Nicolas a jucat-o cu bunicul său, la patru ani. Din acest moment, Nicolas a pornit pe un drum fără întoarcere.  Şahul este sportul preferat în familia Cazacu dintotdeauna, atât tatăl lui Nicolas, cât şi fraţii săi, au învăţat să joace şah din copilărie, dar niciunul nu a trecut de nivelul de amatori.

Rapiditatea cu care Nicolas a învăţat despre piesele de şah, despre modul în care trebuie să joace pentru a obţine victorie, ne-a făcut să ne dăm seama că pentru el, acest sport înseamnă mai mult decât o pasiune trecătoare, ne-am dat seama că are ceva deosebit”, povesteşte Nicu-Eduard Cazacu, tatăl lui Nicolas, citat de glasul cetatii.

Nicolas încă din primii ani de viață s-a remarcat ca fiind un copil deosebit, fire analitică, ușor rezervată, a avut mereu tendința de a-i analiza pe ceilalți înainte de a lega prietenii.

În cadrul intim al familiei a fost și este un copil vesel, dornic mereu să afle lucruri noi despre diverse domenii (fotbal, tot felul de curiozități).

Foto: ZdI