Actual

USR s-a făcut de râs încercând să facă o ironie. Membri, băgați în ceață de regulile administrației publice

USR s-a făcut de râs încercând să facă o ironie. Membri, băgați în ceață de regulile administrației publice
Facebook

După ce, în Septembrie 2020, useriștii bihoreni s-au acuzat reciproc de evaziune fiscală și șantaj, un nou scandal bântuie, în prezent, filiala județeană a organizației. De data aceasta, factorii “beligeranți” sunt membrii organizației și Primăria Oradea, pe care cei dintâi o acuză de cenzură.

Cenzură sau neînțelegere?

 Biroul filialei USR Bihor s-a plâns pe pagina oficială de Facebook că ar fi dorit să participe la Noaptea Muzeelor cu o expoziție anticorupție intitulată “Valori politice cu pensii speciale”, însă primăria din Oradea condusă de național-liberalul Florin Birta nu le-ar fi permis să organizeze nimic, fiind astfel acuzată de cenzură politică.

Conform unei anchete a jurnaliștilor de la e-bihoreanul, aceștia au aflat că, pe data de 9 mai, filiala ceruse Comisiei de Urbanism „avizarea amplasării unui număr de 20 de şevalete în intersecţia străzii Vasile Alecsandri cu Piaţa Unirii, pentru o perioadă de 4 ore, în intervalul 20.00-00.00, în ziua de 15 mai, în vederea prezentării unei acţiuni cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor”.Solicitarea le-ar fi fost refuzată pe 11 mai, după ce Comisia ceruse detalii, iar USR-iştii au trimis, cu titlu ilustrativ, portretele a patru lideri USR, între care, de pildă, Dan Barna.

Comisia de Urbanism a considerat că „acţiunea” e mai degrabă una politică decât culturală, transmițându-le faptul că solicitarea lor era de resortul Comisiei pentru Adunări publice, responsabilă cu manifestațiile de ordin politic și religios. Militanții organizației au decis, însă, să nu i se mai adreseze și acestei comisii, preferând să acuze „cenzura” pe motiv că în actul cultural urmau să pună pe şevalete, de fapt, portretele politicienilor bihoreni din ultimii 30 de ani, cu titlul generic „Ei sunt specialii noştri”, cu aluzie la pensiile speciale încasate după încheierea mandatelor.

În replică, Primăria Oradea le-a răspuns, astfel, că nu este vorba de cenzură, ci mai degrabă, de o neînțelegere asupra termenilor și asupra rolului departamentelor instituției, acuzând discret filiala USR că nu știe să facă diferența între comisiile primăriei.