Actual

Nicușor Dan refuză să semneze două certificate de urbanism pentru modernizarea Spitalului Municipal! Acuzațiile consilierilor PNL

Nicusor-Dan

Potrivit consilierilor locali PNL, Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) riscă să piardă milioane de euro din PNRR, bani destinați modernizării, după ce primarul nu dorește să semneze „două certificate amărâte de urbanism”. Răspunsul edilului cu privire la aceste acuzații.

Nicușor Dan refuză să semneze două certificate de urbanism pentru modernizarea Spitalului Municipal! Acuzațiile consilierilor PNL

În apărarea sa, Nicușor Dan, primarul Capitalei, a declarat că Direcția Urbanism a prezentat în urmă cu opt luni care sunt adevăratele probleme ale acestui proiect. De asemenea, edilul menționează că Executivul ar fi acordat tot sprijinul:

„Vreau să îmi construiesc o gheretă lângă Spitalul Municipal. (…) Da, eu nu vreau să…, nu vreau să cred ce aud. Adică toate criticile acestea la adresa Executivului, care a dat tot concursul pentru proiectul ăsta, spunându-vă unde sunt elementele de nelegalitate. Și acum opt luni, când nu m-am văzut cu domnul director, când au venit reprezentanții spitalului la Direcția Urbanism, li s-a spus care sunt problemele. N-au mai avansat cu nimic, de atunci. Și acum, de când subiectul a reapărut, acum zece zile, ați avut tot concursul, mai puțin de a semna niște acte nelegale”, le-a răspuns Nicușor Dan consilierilor generali.

Potrivit consilierului Municipal PNL Andrei Badiu, primarul general Nicușor Dan refuză semnarea a două certificate de urbanism:

„Nu este vorba de a construi o gheretă lângă Spitalul Municipal. Discutăm de spital, discutăm de corpuri de spital, de unități de gardă, discutăm de unități operatorii. Nu putem să invocăm interesul sănătății populației prin creerea de spații verzi, dar noi să neglijăm spitalul. Discutăm de două certificate amărâte de urbanism pe care refuzați să le semnați. Despre asta vorbim, sănătatea populației. PNL vrea spitale! Vrea ca sănătatea publică să fie apărată și în mediul spitalicesc”, i-a replicat Badiu lui Nicușor Dan.

De asemenea, consilierul municipal liberal Cătălin Deaconescu a susținut că există pericolul pierderii finanțării, în valoare de milioane de euro, din PNRR pentru investițiile de la Spitalul Municipal.

„Este vorba despre un proiect major de investiție, de modernizare, de reconversie a spațiului spitalicesc de acolo. (…) Urgența proiectului pe care noi l-am propus nu este aceea de a permite să-și facă cineva o gheretă sau să își facă Deaconescu hotel sau Socolovic vilă în curtea Spitalului Municipal. Ci este un interes public major, de investiții, în infrastructura de sănătate. (…) Au fonduri promise din PNRR, de sute de milioane de euro. Și, pentru că Executivul nostru nu și-a făcut treaba (…), am ajuns la această situație în care, dacă nu-l aprobăm, riscăm să pierdem fondurile din PNRR. Sigur că, în momentul în care nu avem, după un an și jumătate de mandat, niciun proiect major, n-ar fi cel mai rău lucru să-i mai blocăm și pe alții, care aduc investiții în București. Că, până la urmă, oricum, nu se întâmplă nimic constructiv, în orașul ăsta de un an și jumătate. Însă, este imperios necesar ca acest proiect să fie adoptat cât mai repede cu putință. Dacă ne gândim, în continuare cum să nu facem și cum să blocăm, cred că ar trebui să fim foarte atenți, că următoarele alegeri nu sunt departe și va trebui să explicăm publicului de ce doar afirmăm că vrem spitale și nu catedrale și, când e cazul să susținem un proiect, găsim tot felul de motive și chichițe, ordonanțe și diverse lucruri, ca să nu se întâmple lucrurile”, a declarat Cătălin Deaconescu în cadrul ședinței Consiliului General al Municipiului București.