Economic

Va adopta România moneda Euro? Ce declară Președintele Klaus Iohannis

Va adopta România moneda Euro? Ce declară Președintele Klaus Iohannis

Pentru aderararea la Euro, Președintele Klaus Iohannis declară că este prea devreme pentru a stabili un termen fix, deoarece „România încă nu îndeplinește multe dintre criteriile necesare.”

Președintele României a mai spus că „actualele crize prin care trec România și Europa complică situația și că ar fi riscant, în acest moment, să se dea un termen pentru adoptarea monedei unice.”

„În condițiile în care avem crize suprapuse – criză energetică, avem probleme majore cu industria europeană, căutăm soluții pentru competitivitate europeană, avem o inflație mare, este destul de complicat de dat un termen. Eu nu cred că, în acest moment, este realist pentru România să fixeze orice termen pentru intrarea în zona Euro. Criteriile sunt cunoscute, sunt multe, există o perioadă de pre-aderare. Eu cred că în acest moment, România nu îndeplinește încă aceste criterii și atunci când vom îndeplini majoritatea criteriile putem să ne facem un plan mai concret. Acum, mi se pare un pic riscant să dăm un termen”, a spus președintele Klaus Iohannis, potrivit Digi24.

Bulgaria s-a grăbit

Și guvernatorul Băncii Naționale a României a vorbit despre posibila aderare a României la moneda euro. „România a avut inspirația să renunțe la o cursă în care anunța că vom trece la euro în 2012. Pe urmă am zis de 2015, iar apoi 2019, după care s-a renunțat la această cursă cu dată. Ne-am aliniat Flancului Estic, lângă Cehia, Ungaria, Polonia și Bulgaria. Nu mai avem o dată precisă. Bulgarii s-au grăbit și acum stau să mai reflecteze. Când batem la ușa zonei euro trebuie să avem îndeplinite niște criterii nominale: nu avem deficit bugetar (acum avem), avem o dobândă pe 10 ani destul de bună (acum e cam mare), avem un curs de schimb stabil și avem o datorie publică de sub 60%. Chiar dacă noi facem destul de mult caz că datoria publică a crescut, că avem probleme și sunt dobânzi mari, spre deosebire de multe alte țări noi avem sub 60%. Am văzut că s-a făcut un mare caz în presă că un sfert din datoria statului este a unor non-rezidenți, companii în special, care se împrumută din afară. Păi este foarte bine, pentru că nu e datoria statului, nici a firmelor românești și nici a populației. E mare datoria țării, dar un sfert din ea nu este a rezidenților, ci a non-rezidenților“, a spus, la DC News, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.