Actual

Va ajunge salariul minim la 3,800 de lei? Experții economici avertizează: „Guvernanți iau măsuri doar din pix”

Bani prejudiciu mamele majorările Start-up Nation
Sursa foto capital

Potrivit unor surse guvernamentale, PSD a făcut presiuni în coaliția de guvernare pentru ca salariul minim să fie majorat mai repede decât prevede regulamentul european privind câștigurile salariale în țările membre.

Anul viitor, salariul minim va crește. Potrivit directivei europene, majorările ar urma să fie implementate în 2024, un an cu alegeri, spre deosebire de introducerea treptată până în 2026. Politicienii au de câștigat de pe urma unei creșteri semnificative a veniturilor, pe lângă capitalul electoral, deoarece salariile bugetarilor de lux sunt legate de salariul minim și sunt indexate de 9-10 ori.

Creșterea salariului ar duce la șomaj

Înmulțită cu 10, o creștere a salariului minim de 25% ar bate confortabil inflația. Deși românii vor avea mai mulți bani în buzunare, vor putea cumpăra mai puține lucruri decât înainte de majorare, din cauza inflației de la baza piramidei salariale. Experții economici sunt îngrijorați de această măsură populistă. Potrivit unui proces-verbal al Consiliului BNR, creșterea nejustificată a salariului minim ar duce la scăderea competitivității pe piețele internaționale, la închiderea mai multor afaceri și, în final, la creșterea șomajului.

O modalitate de a umple golul bugetar cu fonduri private ar fi creșterea salariului minim și a taxelor pe care le colectează statul. România TV l-a întrebat pe Adrian Negrescu dacă afacerile din România își pot permite creșterile salariale necesare pentru a ajunge la un salariu minim de 3800 de lei brut.

„După ce au obligat ca orice afacere din România, indiferent de dimensiuni, să aibă minimum un angajat cu salariu pentru care să se plătească contribuţii (şi s-au lăudat, astfel, cu această formă de iobăgie de iz fanariot, neîntâlnită nicăieri în lumea civilizată), era de aşteptat să vină din nou cu ideea de a creşte salariul minim, a răspuns analistul economic. Însă, realitatea arată că nu există, în acest moment, nici măcar un minim studiu de impact legat de efectele creşterii salariului minim. S-ar putea să fie un adevărat bumerang economic care, în loc de efecte pozitive – o creştere a bunăstării oamenilor, să provoace inflaţie şi disponibilizări de personal”, a spus Negrescu.

Guvernanți cresc lefurile doar din pix

Întrebat dacă salariile ar trebui să crească, având în vedere că România pierde constant forță de muncă, prin cetățenii care preferă să lucreze în alte țări, Negrescu a spus că veniturile sunt crescute numai din pix.

„Nu spun că nu este necesar ca salariile oamenilor să crească, dimpotrivă. Însă dacă o faci din pix, fără un minim studiu de impact, s-ar putea să te trezeşti că, în loc să încasezi mai mult la buget, vei trimite contingente tot mai largi de salariaţi în economia subterană, să fie plătiţi la negru. Dacă vrei cu adevărat să susţii creşterea salariilor din România, ar trebui, tu stat, să reduci taxele pe muncă în condiţiile în care mai mult de jumătate din ce câştigăm se duce la stat (incluzând aici şi tva şi accize)”, a explicat Adrian Negrescu.

Expertul economic a spus clar că majorarea salariului minim ar crește cheltuielile cu salariile bugetarilor, astfel că, în măsura în care nu scade numărul bugetarilor, politica nu ar avea niciun efect asupra deficitului bugetar. În schimb, indivizii de la vârf, ale căror venituri sunt stabilite la de zece ori salariul minim, ar avea de câștigat de pe urma creșterii salariului minim.

”Un lucru este sigur: atâta timp cât salariile bugetarilor, ale demnitarilor, vor fi calculate în funcţie de creşterea salariului minim, politicienii, cei aflaţi la frâiele administrative ale acestei ţări vor face totul pentru a forţa o majorare, ignorând, ca de obicei, ideea de dialog social și de consultare cu mediul de afaceri”, a mai menționat expertul pentru RomâniaTV.