Actual

Avem prea mulți bugetari! Ilie Bolojan a vorbit despre problemele create de numărul excesiv de angajați la stat

Avem prea mulți bugetari! Ilie Bolojan a vorbit despre problemele create de numărul excesiv de angajați la stat

Conform declarațiilor președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, în multe instituții există un număr excesiv de angajați, ceea ce conduce la mai multe probleme precum cheltuieli inutile, risipă de fonduri publice, lipsa încrederii în autorități și crearea unei atmosfere negative în cadrul acestor instituții.

Potrivit declarațiilor lui Ilie Bolojan, problema supradimensionării aparatului de stat este una de fond și trebuie tratată cât mai rapid posibil. În caz contrar, rezolvarea acestei probleme în viitor ar putea implica costuri mult mai mari și mai dificil de gestionat.

„E o realitate că în multe instituții personalul e supradimensionat Asta înseamnă cheltuieli inutile, risipă, lipsă de încredere în autorități, că cei care lucrează din greu în sectorul privat, constatând că unii oameni din sectorul de stat n-au ce să facă, n-au cum să aibă încredere în stat, înseamnă o atmosferă proastă în interiorul instituțiilor, că oamenii din sectorul public dedicați, care-și fac datoria, și sunt mulți peste tot, sunt băgați în aceeași oală cu oameni care nu fac o treabă bună. Deci e posibil, cred eu, să fie redus personalul, analizând de la caz la caz situația în fiecare instituție”, a declarat Ilie Bolojan.

Prea mulți bugetari

Ilie Bolojan a afirmat că există câteva aspecte care nu pot fi contestate în ceea ce privește problema supradimensionării aparatului de stat. Concret, el a subliniat faptul că România nu are un număr prea mare de angajați la stat, ci are un număr prea mare de angajați la stat raportat la sectorul privat.

Această situație poate fi abordată prin politici care să crească numărul de angajați din sectorul privat și să îi susțină pe cei din sectorul public într-un mod echilibrat și sănătos. Cu toate acestea, aceste politici nu pot da rezultate de pe o zi pe alta și necesită o abordare a gradului de ocupare a populației active, care este unul dintre cele mai scăzute din Europa.

„Comparând numărul de ani în medie lucrați în România versus media țărilor din UE, în UE media e de 36 de ani, iar în România e de 31 de ani, ceea ce înseamnă că mulți angajați din România ies prea repede la pensie, că altfel nu ar fi această situație. Aceste lucruri sunt niște evidențe și nu pot fi contestate”, a explicat Ilie Bolojan, pentru B1 TV.

Se repetă criza din 2008?

„Problemele de fond dacă vor fi ocolite, e clar că e o problemă de timp, mai devreme sau mai târziu, până vom fi puși într-o situație de a nu putea face restructurări sau corecții decât cu niște costuri sociale destul de mari, cum s-a întâmplat în perioadele anterioare, 2008 – 2010”.

Întrebat despre poziția președintelui Klaus Iohannis cu privire la măsurile de austeritate, Ilie Bolojan a subliniat că este important să se facă o distincție clară între ceea ce înseamnă măsurile de austeritate și pur și simplu stoparea risipei banului public.

„Trebuie să ai grijă ce spui, că poate da semnale în piață, dar la nivelul fiecărui minister, departament, fiecare cred că se gândește că trebuie făcut ceva, în forma care se va decide la nivel guvernamental, pentru a se ajunge la un echilibru bugetar. Dar aici datele sunt la Guvern. Asta e o chestiune de formă și ca să rezolvăm problemele de fond pe care nu le putem ocoli”, a mai spus președintele CJ Bihor, citat de Știripesurse.