Diverse

Va fi jale în 2023 cu contractele de muncă și cu taxele și impozitele. Klaus Iohannis a semnat legea

Va fi jale în 2023 cu contractele de muncă și cu taxele și impozitele. Klaus Iohannis a semnat legea

Chiar dacă abia reușesc să trăiască de pe o zi pe alta, noul an nu vine cu vești bune pentru români. Vor plăti taxe și impozite mai mari. Iată și motivul.

Guvernul a modificat Codul Fiscal, Klaus Iohannis a promulgat Legea privind taxarea contractelor part-time, trecută prin Parlament. Ce se va întâmpla? Românii vor plăti impozite raportate la contractele cu normă întreagă, indiferent dacă au angajamente încheiate pentru patru – part-time sau două ore.

Suprataxarea contractelor cu jumătate de normă va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2023. Și asta în condițiile în care, spun specialiștii, inflația a ajuns la 17%, iar un procent de 35% din populație este cu risc crescut de sărăcie.

Se vor pierde locuri de muncă

Potrivit economistului Adrian Negrescu, această nouă măsură va duce la pierderea locurilor de muncă. „Acum sunt 1,1 milioane de contracte din care jumătate nu au în spate o plată de taxe integrală, deci sunt contracte afectate de această supraimpozitare. Eu estimez undeva între 200 – 300.000 de contracte care vor fi afectate de această decizie.

„E o decizie fără cap și coadă, fără un studiu de impact”

Dincolo de femeile de serviciu, cazul prezentat cam de toată lumea, vă mai prezint și cazul mamelor, femeile care stau cu copiii acasă și care-și permiteau să se ducă la serviciu 2 – 3 ore maxim pe zi. Și pentru aceste doamne va interveni această problemă și probabil vor rămâne fără acele locuri de muncă parțiale pe care le aveau.

E o decizie fără cap și coadă, fără un studiu de impact. Dacă până acum la o oră de activitate plăteai 119 lei taxe, din 1 august plătești 1.083 lei taxe valoare valabilă și pentru două ore.

„Mulți oameni de afaceri încearcă să facă evaziune pe zona asta de muncă”

Nu are nicio logică economică, niciun fel de fundament dincolo de suspiciunea autorităților că mulți oameni de afaceri încearcă să facă evaziune pe zona asta de muncă raportând mai puține ore de activitate decât prestează ei sau angajații lor. Problema putea fi rezolvată prin autorități care să facă controale”, a declarat Adrian Negrescu, pentru B1 TV.