Social

Impozite mai mari din 2025! Autoritățile locale ar putea majora taxele

taxe și impozite Sursa foto: capital.ro
sursa foto: arhiva companiei

În 2025, românii vor avea parte de creșteri de impozite. Conform analiștilor economici, vor fi impuse taxe mai mari pentru proprietăți și autovehicule. De asemenea, va crește și impozitul pe profit, alături de diverse taxe pe consum.

„Sunt multiple schimbări, mai ales la nivelul modului în care se percepute taxele și impozitele locale. Probabil de la 1 ianuarie 2025, vom vedea un impozit pe locuință plătit în funcție de valoarea de piață a casei, și nu de suprafața acesteia. Pentru multe dintre aceste locuințe, impozitul va crește de două sau chiar de trei ori” a spus Adrian Negrescu, analist economic.

De la 1 ianuarie, vom asista la o creștere a taxelor locale. Experții explică că motivul acestor modificări este legat de bugetele primăriilor. În prezent, autoritățile locale alocă 80% din fondurile lor pentru salarii. Asta le obligă să solicite fonduri suplimentare de la Guvern pentru a realiza investițiile planificate la nivel național. Această presiune asupra bugetului este amplificată de deficitul bugetar uriaș al României, care, conform specialiștilor, este așteptat să crească semnificativ.

„Deci, din această perspectivă ne așteaptă un an 2025 cu scumpiri, mai ales în zona taxelor și impozitelor locale. Din perspectiva taxelor mari – TVA, impozitul pe venit și celelalte taxe pe consum, mi-e teamă că și acolo vom vedea scumpiri, în condițiile în care deficitul bugetar, adică gaura financiară cu care se confruntă statul român în momentul de față, crește de la o lună la alta” a explicat expertul, potrivit Antena3.