Social

Valabilitatea voucherelor de energie a fost prelungită. Până când beneficiază românii de ajutor

enel vouchere (sursă foto: monden.ro)
sursa foto arhiva companiei

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a anunțat  că valabilitatea voucherelor de energie a fost extinsă până la 31 martie 2024. Astfel, s-a depățit termenul inițial, care era 31 decembrie 2023.

Într-un briefing de presă susținut la Palatul Victoria, Câciu a adus vești bune pentru beneficiarii de vouchere de energie. El a menționat că această decizie le oferă familiilor vulnerabile și gospodăriilor vulnerabile posibilitatea de a plăti facturile la energie până la sfârșitul primului trimestru din 2024.

Valabilitatea voucherelor de energie a fost prelungită

„Începem cu vestea bună pentru cei care sunt beneficiari de vouchere de energie. Am prelungit valabilitatea voucherelor de energie până la 31 martie 2024. Am formalizat adoptarea acestei măsuri, astfel încât beneficiarii, familiile vulnerabile, gospodăriile vulnerabile să poată să plătească facturile la energie din aceste vouchere până la 31 martie 2024. Termenul inițial era 31 decembrie 2023”, a explicat Câciu.

Ministrul a subliniat că această decizie a fost aprobată în urma consultărilor cu Comisia Europeană și în urma unui dialog pozitiv cu reprezentanții acesteia. În plus, Câciu a evidențiat măsurile luate în cadrul ședinței de Guvern referitoare la fondurile europene. Ministrul a pus accent pe exercițiul financiar 2014-2020.

Declarațiile lui Adrian Câciu

„Pe de altă parte, pentru că avem proiecte în derulare care se încheie la 31 decembrie 2022 am luat o serie de măsuri astfel încât să accelerăm finanţarea acestora, pentru ca beneficiarii să poată depune cererile de rambursare cât mai rapid.

Din perspectiva absorbţiei de fonduri europene, am făcut şi o serie de informări la nivelul Guvernului. La  acest moment, România are rambursate 85% din fondurile alocate. La momentul când discutăm, la Comisia Europeană sunt spre decontare 2 miliarde de euro. Asta ar putea însemna echivalentul a 92% absorbţie, iar cu ceea ce ne-a propus la nivelul lunii noiembrie să depunem către Comisia Europeană 1,4 miliarde de euro – dar acestea se vor deconta anul viitor – o să ajungem undeva după trimestrul unu 2024, gradul de absorbţie pe care îl ţintim este de 98%. Spre deosebire de exerciţiu financiar anterior, care la momentul încheierii finanţării, respectiv „n +2” – 2015, s-a încheiat cu un grad absorbţie de 52%, iar la momentul închiderii programelor 2007-2013, s-a încheiat cu un grad de absorbţie de 92%”, a adăugat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Aceste măsuri urmăresc sprijinirea beneficiarilor în depunerea proiectelor în noul context financiar multianual, potrivit Digi.