Info Actual > Social > Valeriu Gheorghiță, despre vaccinul AstraZeneca: Reconstruim încrederea în acest tip de vaccin
Social

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinul AstraZeneca: Reconstruim încrederea în acest tip de vaccin

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinul AstraZeneca: Reconstruim încrederea în acest tip de vaccin

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului din România, Valeriu Gheorghiță a vorbit despre vaccinarea cu serul AstraZeneca. Medicul militar este de părere că neîncrederea oamenilor este firească, dar susține că beneficiile vaccinării sunt indiscutabile.

Valeriu Gheorghiță a mărturisit că ste firească neîncrederea românilor în serul împotriva coronavirusului produs de AstraZeneca.

„În ceea ce privește neîncrederea care s-a dezvoltat în ultima perioadă pentru vaccinul de la compania AstraZeneca aș putea să o cataloghez ca fiind absolut firească. Am anticipat această evoluție a creșterii, a evitării, a neîncrederii, tocmai în virtutea deciziilor care au fost diferite la nivel european. Știm foarte bine că au fost țări care au decis suspendarea temporară cu vaccinul de la AstraZeneca. Vom vedea care va fi decizia de aici înainte”, a spus Gherghiță, la TVR.

Decizia cu privire la serul AstraZeneca să fie luată tuturor țărilor europene

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului din România a mai precizat că decizia cu privire la serul AstraZeneca să fie luată tuturor țărilor europene.

Valeriu Gheorghiță a mai afirmat că miercuri seara s-a desfășurat o ședință a tuturor miniștrilor sănătății de la nivelul țărilor UE în care s-ar putea lua o decizie comună care să fie transmisă tuturor țărilor membre, „așa încât să reconstruim încrederea în acest tip de vaccin”.

„Până la urmă trebuie să punem în balanță beneficiile vaccinării, indiscutabile, și riscurile acestei boli”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă a anunțat că românii care au dezvoltat tromboze după ce au primit prima doză de vaccin de la AstraZeneca nu vor mai primi rapelul de la același producător.

„Categoric nu vor mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a anunțat miercuri Valeriu Gheorghiță.

„La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverese, dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză.

Desigur că, dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a delarat doctorul Valeriu Gheorghiţă, potrivit Antena 3.