Economic

Varianta Omicron generează scaderi masive de burse în toată lumea. Piețele s-au prăbușit instant

Varianta Omicron generează scaderi masive de burse în toată lumea. Piețele s-au prăbușit instant

Varianta Omicron generează scăderi masive de burse în toată lumea. Piețele s-au prăbușit instant

Varianta Omicron a declanșat scaderi masive de burse în toată lumea. Bursele asiatice au fost primele care au înregistrat scăderi importante. Indicele principal al bursei de la Tokyo a închis şedinţa în scădere cu 2,53%, după ce în timpul şedinţei a înregistrat o scădere de peste 3%. Și indicele principal CAC 40 al bursei de la Paris era în scădere cu 4,40% până la 6.764,80 de puncte, în timp ce bursa de la Londra afişa o scădere de 3,31% iar cea de la Frankfurt era în scădere cu 3,19%.

Acţiunile companiilor care au legătură cu călătoriile şi turismul, deja afectate de pandemie, au fost afectate în mod deosebit. Astfel, titlurile pe bursă ale companiei Airbus erau în scădere cu 12%, în timp ce acţiunile companiei aeriene germane Lufthansa afişau o scădere de peste 14%, notează Agerpres.

Austria este noua ţară europeană care anunţă primul caz suspect de Omicron la un călător întors din Africa de Sud, săptămâna trecută. Persoana a fost testată pozitiv cu indicii ale noii variante de cornavirus, care trebuie însă confirmată prin analize suplimentare.

Descoperirea variantei sud-africane de coronavirus, considerată cea mai contagioasă de până acum, a declanşat în lume un val de interdicţii sau restricţii de călătorie şi scăderi ale burselor, din cauza temerii că redresarea economică post-pandemie s-ar putea bloca.

Infecţii cu varianta Omicron de coronavirus au fost raportate în Europa

Infecţii cu varianta Omicron de coronavirus au fost raportate în Europa de autorităţile din Belgia, Marea Britanie, Germania, Italia şi Cehia. De asemenea, în Olanda, 61 de călători în Africa, depistaţi cu SARS-CoV-2, aşteaptă în carantină rezultatele testelor suplimentare. Australia, Hong Kong şi Israel au anunţat, la rândul lor, cazuri la persoane întoarse din sudul Africii, iar autorităţile israeliene au decis să închidă graniţele pentru străini.

Africa de Sud s-a plâns, însă, că este supusă restricţiilor de călătorie, în loc să fie lăudată pentru descoprirea noii variante. Un comunicat al Ministerului sud-african de Externe arată că reacţia internaţională a fost complet diferită atunci când au fost descoperite noi variante în alte părţi ale lumii.

Secretarul de stat american a felicitat, totuşi, Africa de Sud pentru transparenţă şi pentru efortul oamenilor de ştiinţă care au indentificat rapid varianta Omicron.