Lifestyle

Varza de Bruxelles este mult mai bună decât credeai. Reţete inedite

Varza de Bruxelles este mult mai bună decât credeai. Reţete inedite
Credit imagine: Pixabay

Varza de Bruxelles nu este foarte frecvent folosită în bucătăriile românilor, iar cei mai mici şi-o amintesc, probabil, drept acel aliment complet indezirabil din desenele animate. Nimic mai fals, întrucât există numeroase reţete delicioase pe care le poţi face cu celebrii boboci de varză.

Iar acum, că sezonul cald este pe cale să se încheie, bobocii de varză de Bruxelles vor intra în perioada lor de glorie. Aşadar, este momentul ideal să afli care sunt cele mai bune metode de a pregăti leguma cu numeroase calităţi nutritive.

Varză de Bruxelles cu smântână şi verdeaţă

Pentru această reţetă, perfectă pentru persoanele care mănâncă mai degrabă vegetarian şi care vor să-şi menajeze sistemul digestiv, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • „500 g varză de Bruxelles, curățată și tăiată în jumătăți sau în patru, în funcție de mărime
  • 200 ml smântână (poți folosi smântână cu un conținut mai redus de grăsimi, dacă dorești o variantă mai sănătoasă)
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți
  • 2 lingurițe de ulei de măsline sau unt
  • Sare și piper după gust
  • O lingură de pătrunjel proaspăt tocat (opțional, pentru decor)”

Pentru a executa perfect această reţetă, trebuie să căleşti usturoiul în uleiul de măsline. Atunci când se rumeneşte, adaugă şi bobocii de varză. După aceea, lasă amestecul să se răcorească într-un vas şi pune smântâna şi, opţional, pătrunjelul deasupra.

Varză de Bruxelles cu parmezan

Această reţetă este una mai puţin „light” decât precedenta – este recomandată pentru cei care vor să mănânce ceva mai sățios și să se bucure totodată de o aromă puternică. Ingredientele în acest caz sunt:

  • „500 g boboci de varză de Bruxelles, curățați și tăiați în jumătăți
  • O ceapă mică, tocată
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți
  • 200 ml smântână
  • 1/2 ceașcă de parmezan ras
  • Două linguri de unt
  • Sare și piper după gust
  • Frunze proaspete de pătrunjel pentru decor”

Se topește untul. Ca și în cazul precedent, bobocii, ceapa și usturoiul se călesc în untul topit. Se adaugă smântâna, iar tot acest amestec fierbe la foc mic vreme de 2-3 minute. Parmezanul ras și frunzele de pătrunjel se adaugă atunci când amestecul este lăsat într-un vas, să se răcorească.

Varză de Bruxelles cu bacon

Ultima rețetă preluată de pe site-ul Libertatea este una care include și bacon. Este simultan o rețetă gurmandă și potrivită pentru amatorii de proteine, care încearcă să se definească fizic, fără a neglija însă importanța legumelor. Acestea sunt ingredientele:

  • „500 g boboci de varză de Bruxelles, curățați și tăiați în jumătăți
  • 150 g bacon, tăiat cubulețe
  • O ceapă mică, tocată
  • 200 ml smântână
  • Sare și piper după gust
  • Ulei de măsline pentru călire”

Se călește întâi baconul în uleiul de măsline. După care, se adaugă ceapa tocată. Se adaugă și bobocii de varză de Bruxelles vreme de 5-7 minute: semnalul că sunt gata e acela că devin aurii. În fine, adăugați smântâna și lăsați să fiarbă vreme de 2-3 minute.