Sănătate

Veninul a două vipere extrem de periculoase, ar putea fi folosit pentru a opri sângerările necontrolate

Veninul a două vipere extrem de periculoase, ar putea fi folosit pentru a opri sângerările necontrolate
alephnews.ro

Deși vipera brună estică este al doilea cel mai mortal șarpe terestru și poate ucide un om în mai puțin de jumătate de oră, veninul acesteia și cel al viperei cu solzi de fierăstrău din Australia ar putea avea unele proprietăți salvatoare.

„Obiectivul nostru final este să salvăm vieți sau să îmbunătățim starea pacienților, pentru că în prezent produsele pentru controlarea hemoragiilor nu sunt suficient de bune. Iar în stadiul inițial, după lovitură, acești pacienți ajung la spital, iar mulți dintre ei mor”, a declarat Amanda Kijas.

”Gelul din venin” conține două proteine de venin de șarpe

O echipă de cercetători de la Universitatea din Queensland a dezvoltat un “gel din venin” compus din două proteine recombinante de venin de șarpe. Acest material de etanșare rapidă a rănilor poate iniția coagularea sângelui și poate preveni descompunerea cheagurilor de sânge.

Această echipă provine de la Institutul australian pentru bioinginerie și nanotehnologie (AIBN) și a publicat lucrarea în Advanced Helthcare Materials.

Veninul, în mod normal, este o matrice foarte complexă, iar în el există proteine care sunt esențiale în coagularea sângelui.

“Gelul de venin” rămâne în stare lichidă, dar se solidifică la o temperatură corporală, ceea ce îi va conferi proprietatea interesantă de a sigila rănile.

Primul ajutor, în prezent, se bazează pe un produs de tifon care nu oprește întotdeauna sângerarea.

Veninul de viperă ar putea fi inclus în trusele de prim-ajutor

După ce gelul va fi dezvoltat și testat, acesta ar putea fi un accesoriu care să salveze vieți, fiind inclus în trusele de prim-ajutor pentru populație și armată.

Potrivit cercetătorului postdoctoral care lucrează la acest proiect, Amanda Kijas, a declarat:

„Până la 40% dintre decesele cauzate de traumatisme sunt rezultatul unei hemoragii necontrolate, iar această cifră este mult mai mare atunci când vine vorba de personalul militar cu hemoragii grave într-o zonă de luptă”.

„Natura a creat cele mai elegante și sofisticate mecanisme, iar noi le putem refolosi pentru a salva oamenii de la moarte din cauza sângerărilor necontrolate”.

„Cercetarea arată că există o pierdere de cinci ori mai mică de sânge, iar cheagurile se formează de trei ori mai repede atunci când se aplică gelul de venin, în comparație cu procesul natural al organismului”.

„Natura a creat cele mai elegante și sofisticate mecanisme”

„Acest lucru include chiar și persoanele cu hemofilie și cele care folosesc anticoagulante”.

“Gelul din venin” este în faza de testare

La momentul actual, acest gel este în faza de testare preclinică și poate fi extins pentru utilizare comercială. Această lucrare este realizată împreună cu Mark Midwinter de la Școala de Științe Biomedicale a Universității din Queensland.

În acest context, Amanda Kijas a declarat următoarele:

„Atunci când apare o leziune traumatică, complexitatea procesului de vindecare suprasolicită capacitatea organismului de a controla sângerarea”.

„Sperăm ca acest gel să accelereze procesele de vindecare a rănilor necesare pentru coagulare și reducerea fluxului sanguin, stimulând în cele din urmă capacitatea organismului de a vindeca răni mari”, citează descopera.ro

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!