Actual International

Cum arată referendumul lui Putin: militari mascați la vot, oameni obligați, absenteism masiv. Președintele Belarus a ales să tacă

Cum arată referendumul lui Putin: militari mascați la vot, oameni obligați, absenteism masiv. Președintele Belarus a ales să tacă
pro tv

S-a înregistrat un absenteism masiv la referendumurile organizate de Rusia în regiunile ocupate din Ucraina. Pentru a prezenta totuși la televiziunile din Rusia imagini din cadrul votării, propagandistii ruși i-au pus pe militarii din forțele speciale ale Rusiei să voteze. Iar astăzi, presa scrie că președintele belarus nu vrea să dea, deocamdată, nici o declarație oficială privind acest referendum.

Această consultare populară, care nu este recunoscută de comunitatea internațională și nu are nicio legitimitate și nici permisiunea autorităților ucrainene, se desfășoară în regiunile Lugansk, Donețk (est), Herson și Zaporojie (sud).

Cum arată referendumul lui Putin: militari mascați la vot, oameni obligați cu arma, absenteism masiv. Până și președintele Belarus a ales să tacă

Șocant de-a dreptul: televiziunile din Rusia au prezentat imagini cu militari cu fetele acoperite care votează pentru alipirea regiunilor ocupate la Rusia. „Rusia este țară noastră, noi susținem Rusia”, spune un militar mascat în față camerelor TV. Imaginile au fost înregistrate în Zaporojie.

A două zi de votare în cadrul așa-numitelor referendumuri organizate în regiunile ucrainene ocupate de Rusia a început sâmbătă, în pofida criticilor internaționale vehemente, după cum au transmis agențiile de presă internaționale.

Presa rusă a publicat sâmbătă imagini cu mai mulți cetățeni la secțiile de vot. Informațiile din interior au dezvăluit că mulți oameni au fost scoși cu armele din case și duși la vot.

Foto: unica.md

”Simulacrele de referendum”, așa cum le-a numit Occidentul, ar urmă să dureze până marți, 27 septembrie, pe fondul continuării contraofensivei ucrainene în estul țării.

Duma de stat nu mai așteaptă rezultatul referendumurilor. Parlamentul rus a decic că va dezbate pe 29 septembrie 2022 alipirea provinciilor ucrainene ocupate.

Poziție surpriză a prietenului belarus

Între timp, președintele belarus, aliatul lui Putin, trage de timp pentru a-și anunța recunoașterea rezultatelor referendumului din Ucraina.

Ministrul de externe al Belarusului a declarat că Minskul nu a luat încă o decizie cu privire la recunoașterea rezultatelor referendumurilor care au loc în Ucraina.

Potrivit lui Vladimir Makei, ministrul de externe al Belarusului, autoritățile sale nu au luat încă o decizie cu privire la recunoașterea rezultatelor așa-numitelor referendumuri care se desfășoară pe teritoriile ucrainene. Amintim că Belarus este considerat un aliat al Rusiei și al lui Vladimir Putin, astfel că această știre este o surpriză.

Într-un interviu acordat duminică, 25 septembrie, postului de televiziune France 24, Makei a explicat că Minskul va decide să recunoască rezultatele referendumurilor în funcție de propriile sale interese. Republica „recunoaște Rusia”, a spus el, dar, „nimeni nu poate prezice cu exactitate ce se va întâmpla.”