Economic

Veste bună! De luni, crescătorii de bovine vor primi de la APIA, 73 de euro pe animal

Veste bună! De luni, crescătorii de bovine vor primi de la APIA, 73 de euro pe animal
Foto: afibanat.ro

De luni, crescătorii de bovine vor primi de la APIA, 73 de euro pe animal – pentru a face faţă creşterilor de preţuri la energie electrică, furaje dar şi la criza provocată de conflictul din Ucraina.

Compensaţiile acordate se ridică la peste 102 milioane lei, la nivel naţional. În judeţul Giurgiu, spre exemplu, zeci de fermieri au fost afectaţi de importurile de lapte din Ucraina, iar din această cauză, preţul primit de la procesatori pentru litrul de lapte a fost unul foarte scăzut.

Primele plăți se vor face începând cu data de 15 mai, iar valoarea totală ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu depășește echivalentul în lei a 250.000 de euro.

Importurile din Ucraina, un inamic

Fermierii spun că au nevoie de bani pentru a acoperi pierderile cauzate de dezechilibrele de pe piața agricolă generate de războiul din Ucraina. Aceștia spun că au fost nevoiți să își vândă laptele la un preț foarte mic, din cauză că procesatorii au preferat să importe lapte din Ucraina.

Iliana Nae, purtător de cuvânt Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Giurgiu: ”Au fost înregistrate 20 de cereri de plată, iar suma totală autorizată pentru plată este de 664.749,70 lei”.

Fermierul Ștefan Muscă spune că valoarea sprijinului acordat de stat este foarte mică în comparație cu pierderile suferite de crescătorii de vaci de lapte.

”Să nu mai ceară contract cu procesatorul, pentru că sunt o groază de crescători de vaci de lapte care merg în piața directă. În loc să crească prețul la lapte, în loc să găsim o soluție printr-o lege, să nu mai fim plătiți sub costul de preț al producției de lapte, noi astăzi nu luăm nici 20%”, spune Ştefan Muscă.

APIA amintește că va urma o a doua sesiune de depunere a cererilor pentru acest ajutor de stat în a doua jumătate a anului, întrucât majoritatea banilor alocați de guvern pentru această schemă de plată au rămas necheltuiți.

Cum stăm la efective

Potrivit rezultatelor cercetării statistice „Efectivele de animale și producția animală, în anul 2020“, întreprinse în cadrul Institutului Național de Cercetare făcută în publică în 2021, față de anul precedent, efectivele de ovine şi caprine au crescut, iar efectivele de bovine, porcine şi de păsări au scăzut.

Numărul total de bovine la 1 decembrie 2020, față de 1 decembrie 2019, a scăzut cu 0,6%, iar efectivul matcă (vaci pentru lapte, bivolițe pentru reproducție și juninci pentru reproducție) a crescut cu 0,7%. Numărul total de porcine şi efectivul matcă (scroafe de prăsilă) au scăzut cu 2,2%, respectiv cu 0,1%. Atât numărul total de ovine şi caprine, cât şi efectivul matcă (oi, mioare şi capre) au crescut cu 1,2%, respectiv cu 0,6%. Numărul total de păsări şi numărul de păsări ouătoare adulte au scăzut cu 6,5%, respectiv cu 10,5%.