Social

Veste bună despre voucherele pentru alimente. Când intră cei 250 de lei pe cardurile românilor

voucher Sprijin pentru România; sursă foto: adevarul.ro
sursă foto: adevarul.ro

O nouă tranșă a ajutorului de 250 de lei pentru alimente va ajunge la români în mai puțin de o lună. Cea de-a patra tranșă va intra pe carduri în luna august, cel mai probabil înainte de 15 august.

Aproximativ 2,4 milioane de români se vor bucura de acest ajutor de la stat cu acre pot cumpăra exclusiv alimente și mese calde. Acest ajutor face parte din programul „Sprijin pentru România” acre este menit să susțină românii cu o situația financiară mai precară.

Ajung banii pentru luna august

Pentru acest an vor intra șase tranșe a câte 250 de lei fiecare. După ce banii vor intra în luna august, următoarele tranșe vor ajunge în octombrie și respectiv decembrie, întrucât ajutor intră o dată la două luni pe card. Fiecare tranșă poate fi folosită în decursul a 12 luni.

Acest card se folosește de beneficiar, însă mai pot apărea și cazuri speciale când sunt excepții.

În momentul actual, românii beneficiari au încasat doar jumătate din suma totală care trebuie livrată, și anume 1.500 de lei. Bugetul total pentru programul „Sprijin pentru România” se situează la valoarea de 6.281.200 de mii de lei, iar sursa de finanțare este de la bugetul statului prin intermediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, dar și din fonduri nerambursabile.

În luna iunie a anului curent, oficialii anunțau faptul că unii români au fost tăiați de pe lista beneficiarilor acestor vouchere pentru alimente. Conform Ordonanței de Urgență nr. 63 din 9 mai 2022, ajutorul de 250 de lei nu va mai fi primit de românii ce părăsesc țara, cei care sunt condamnați și cei care deja se bucura de servicii sociale în regim rezidențial.

„Sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele prevăzute la alin. (1) care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private”, se arată în Ordonanța de Urgență a Guvernului.

Județele care au cei mai mulți beneficiari ai acestui program sunt București cu 122.000, Suceava cu 90.879, Iași cu 90.196, Dolj cu 89.801 și Bacău cu 82.410.

Acest ajutor pentru români a fost acordat și anul trecut, însă suma total acordată pentru întregul an a fost de 1.000 de lei, sumă distribuită beneficiarilor în patru tranșe a câte 250 de lei fiecare.

Beneficiarii ajutorului de 250 de lei

Beneficiarii acestui ajutor de la stat sunt:  pensionarii ce au veniturile lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023, persoanele, atât adulți, cât și copii, ce sunt încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din 2023; familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei pentru în anul 2023, conform fanatik.ro.

De asemenea, de acest ajutor de la stat se bucură și familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei pentru anul 2023, familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, dar și persoanele fără adăpost conform prevederilor legale ce sunt în vigoare.