Economic

Vestea șoc pentru români la începutul anului. Ce se va întâmpla cu prețurile la alimente

inflația sursa foto dreamstime rata anuală a inflației

Conform informațiilor oferite de BNR, e posibil ca inflația să încetinească, dar asta nu înseamnă că vom avea parte de o scădere a prețurilor. În cel mai bun caz, vor crește mai puțin ca până acum.

Potrivit datelor oficiale, în 2022 românii s-au confruntat cu cele mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani, rata inflației atingând pragul de 16%. Din nefericire, BNR le dă o veste neplăcută românilor. Inflația va rămâne la un nivel ridicat și anul acesta, începând să se vadă o scădere sub pragul de 10%, dar abia în trimestrul al treilea.

„În Romania este inflație, ne batem cu ea”

„Avem în România o creștere masivă a inflației, dar peste tot în lume s-a întâmplat. În Romania este inflație, ne batem cu ea. Trebuie să asigurăm și stabilitatea financiară și progresele în ceea ce privește inflația vor crește treptat”, a explicat guvernatoril BNR, Mugur Isărescu.

Cartofii și pâinea costă dublu

Cele mai mari scumpiri au fost la alimentele de bază și s-a ajuns în situația ca pâinea, uleiul, cartofii și zahărul să coste dublu, uneori chiar triplu.

Făina este mai scumpă cu 33%, ouăle cu aproape 36%, laptele cu 31,53%, iar pentru carne românii au plătit mai mult cu 17,42%. Dacă în ianuarie 2022 inflația a fost de 8,4%, în decembrie același an a ajuns la 16,4%.

„Războiul din Ucraina ar putea pune în continuare presiune asupra preţurilor”

„Rata anuală a inflaţiei ar începe să scadă, cel mai probabil, la final de martie, urmând ca ulterior să vedem o decelerare tot mai accentuată. Iată, în perioada aprilie-iunie, BNR estimează o inflaţie de 10,9%, comparativ cu 15% în trimestrul anterior. Iar spre sfârşitul perioadei de proiecţii ar urma să ajungem, iată, la 4,2%.

Mai e cale lungă până atunci şi chiar dacă avem mai multe motive de optimism, să nu uităm totuşi că războiul din Ucraina ar putea pune în continuare presiune asupra preţurilor, a puterii de cumpărare şi a încrederii consumatorilor”, se arată în raportul BNR.