Diverse

Miniștrii englezi cred că inflația este pe cale să scadă, dar atenționează că există un pericol

Miniștrii englezi cred că inflația este pe cale să scadă, dar atenționează că există un pericol

Indicele Prețului de Consum (IPC) scade la 10,5% ca urmare a scăderii costurilor combustibililor, dar miniștrii englezi avertizează că, dacă se va da curs cererilor salariale uriașe ale greviștilor din sectorul public, se vor distruge progresele înregistrate.

Miniștrii cabinetului de la Londra au fost bucuroși datorită semnelor că inflația este în sfârșit pe cale să scadă astăzi, după ce marele procent a „ luat-o la vale”.

Rata anuală a IPC (Indicele Prețului de Consum) a fost de 10,5% în decembrie, în scădere de la 10,7% în luna precedentă, iar scăderea costurilor combustibililor a contribuit la atenuarea dificultăților pentru britanici.

Este a doua scădere consecutivă a indicelui, experții sugerând că vârful a trecut după ce în octombrie a atins un maxim al ultimilor 40 de ani de 11,1%. Aceasta ar putea reduce presiunea asupra Băncii Angliei, deci nu va mai trebui să continue să crească ratele dobânzilor.

Cu toate acestea, cancelarul Jeremy Hunt a avertizat că nu trebuie să se renunțe la eforturile de a aborda posibila evoluție a creșterii prețurilor. Miniștrii au promis, de asemenea, să se opună cu fermitate unui val de greve în sectorul public, afirmând că dacă se va ceda împotriva cererilor și se vor crește salariile cu peste 10%, se riscă anularea progreselor înregistrate.

După ce cifrele au fost anunțate ieri, Hunt a declarat: „Nu există loc pentru nici o abatere de la obiectivul nostru central al anului, care este de a reduce la jumătate inflația, astfel încât să facem față, de exemplu, furiei lucrătorilor din sectorul public care își văd salariile erodate, să facem față presiunii pe care o resimt pensionarii atunci când își fac cumpărăturile săptămânale, presiunii asupra întreprinderilor care se tem uneori de viabilitatea lor.”

„Aceasta trebuie să fie misiunea noastră principală și de aceea premierul și-a declarat deschis intențiile și a spus că vom înjumătăți inflația în următorul an.”