Categories: Economic

Vești pentru românii datori la bancă! Indicele ROBOR a scăzut, însă, IRCC crește

Potrivit informațiilor publicate de Banca Națională a României (BNR), indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru determinarea costului creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut vineri, 19 mai,  la 6,58% pe an, de la 6,59% pe an în ședința precedentă, la 6,58% pe an.

Indicele ROBOR la 3 luni a crescut de la 3,02% pe an la începutul anului trecut la 7,56% la începutul acestui an.

A scăzut ROBOR

Indicele la 6 luni, utilizat pentru determinarea dobânzii anuale la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut de la 6,69% la 6,68%, iar ROBOR la 12 luni a scăzut de la 6,90% la 6,89%. Indicele de referință al creditelor de consum (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, a crescut de la 5,71%, cât era raportat în urmă cu trei luni, la 5,98% pe an. Acesta este calculat ca medie aritmetică a ratelor zilnice ale dobânzilor la tranzacțiile interbancare din trimestrul al patrulea al anului 2022.

OUG 19/2019, care modifică modul de determinare a ratei pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, a intrat în vigoare în mai 2019. Ca urmare, prin Ordonanța 19/2019 a fost format Indicele de Referință pentru creditele de consum (IRCC). Acesta este calculat o dată la trei luni doar cu ajutorul tranzacțiilor interbancare.

Ce este ROBOR?

ROBOR este rata standard a dobânzii la care băncile din România se împrumută între ele în lei. Politica monetară a BNR, lichiditatea pieței, inflația și politica fiscală au cele mai semnificative efecte asupra ROBOR. Pentru a determina noile credite retail în lei, în primăvara anului 2019 a fost implementat un nou indice de referință. Ca urmare, ROBOR a fost înlocuit și a fost creat indicele de referință trimestrial (QBI).

„În ceea ce priveşte ROBOR-ul, lucrurile deja apar relativ aşezate, pentru că ROBOR-ul reflectă dobânda la care se împrumută băncile între ele în piaţă, pe diferite scadente. Cea care se ia în calcul, de obicei, la credite este pe trei luni. Având în vedere că perspectivele de inflaţie sunt relativ optimiste, în sensul că vom avea o scădere lentă la început, dar mai accentuată în partea a doua anului, chiar dacă cifrele rămân în continuare mari, dar această perspectivă face ca băncile să se împrumute la valori care au dus ROBOR-ul semnificativ sub 7% şi pare a-l fi stabilizat acolo – 6,85, 6,90, undeva pe aici a variat în această perioadă.” a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României, explicând situația actuală a ROBOR-ului, potrivit Antena 3

Creșterile indicelui ROBOR au ca rezultat inevitabil rate lunare mai mari și o datorie mai mare, ceea ce, în combinație cu inflația, reduce puterea de cumpărare și crește presiunea demografică. Potrivit creditprime.co.uk, persoanele cu venituri mici și medii sunt, din păcate, cele care sunt cele mai afectate de aceste creșteri.

Jalba Claudia Andreea

Recent Posts

Anumiți români se pot pensiona cu 20 de ani mai devreme! Care sunt condițiile

Conform noii legi a pensiilor, o anumită categorie de români va putea ieși la pensie…

6 ore ago

Cine sunt românii care scutiți de la plata taxelor? Există un termen limită

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a adus o veste bună pentru o anumită categorie de români:…

7 ore ago

Cutremur de 4,5 pe scara Richter! Au fost afectate 2 țări

Astăzi, pe 1 mai, a avut loc un cutremur de 4,5 grade pe scara Richter,…

8 ore ago

Salariile cresc din iulie! Venitul minim va fi de 3.700 de lei

Salariile din România sunt un subiect de interes pentru cetățeni. Asta deoarece nivelul lor este…

9 ore ago

Spor de 100% pentru anumiți angajați! Cine primește banii

În România, există angajați care beneficiază de un spor salarial de 100%. Acest beneficiu este…

10 ore ago

Ce pensie va avea Klaus Iohannis? Experții au făcut deja calculul

Klaus Iohannis, fost profesor de fizică la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, și-a…

11 ore ago

Parteneri

This website uses cookies.