Actual

Cum să fii cu un pas înaintea ratelor la bancă! Sfaturi și vești despre ROBOR și IRCC

inflație

Inflația a afectat toți românii. Totuși, cei mai loviți dintre ei ar putea fi cei cu rate la bancă. După ce indicele ROBOR a bătut toate recordurile, a venit rândul indicelui IRCC să crească. Astfel, cei care la început de 2022 aveau de plătit o rată lunară de 1.000 de lei, vor fi acum nevoiți să scoată din buzunar câte 1.750 de lei în fiecare lună, pentru a-și păstra scorul de credit în bună ordine.

La 1 aprilie 2023, s-a anunțat o nouă creștere a dobânzilor. Totuși, analiștii sunt de părere că va exista un punct de plafonare a ratelor, iar din 2024, indicii vor ajunge la valori mai ușor de gestionat de către români. Deși cel mai eficient pentru a evita temutul IRCC ar fi să plătim ratele în avans, în mod realist, acest lucru nu este posibil decât pentru foarte puține persoane. Creșterea costurilor vieții, precum și numeroasele cheltuieli de zi cu zi, fac plata în avans aproape imposibilă pentru cea mai mare parte a populației.

Părerea experților

Adrian Negrescu este un om de afaceri, jurnalist și analist economic. El a declarat pentru România TV că există mai multe metode prin care să gestionăm cu mai multă ușurință plata ratelor:

„Din păcate, trebuie să plătească. Acestea sunt costurile inflației. Bineînțeles, crește și costul banilor. Ce vor face în această situație? Să-și adune niște bani să plătească mai rapid ratele, în așa fel încât să-și plătească dobânda, dar asta e o chestie pe care doar 10% din populație poate să o facă, având în vedere faptul că dăm foarte mulți bani pe mâncare, pe îmbrăcăminte, pe facturi. E foarte greu să plătești ratele în avans.
A doua variantă este să te duci la bancă, să-ți faci o refinanțare, pe o perioadă mai lungă de timp, astfel încât să-ți reduci rata. De la o rată de 1.500-2.000 de lei, să plătești 1.200-1.300 de lei.

Dacă nu te înțelegi cu banca, poți căuta în piață. Puteți accesa comparatoarele de credite de pe internet. În cel mai rău caz, dacă nu vă mai puteți permite să plătiți creditele, iar banca vă refuză orice conciliere, mergeți la CSALB – Consiliul pentru Supravegherea Afacerilor din domeniul Bancar. Acolo, în baza unei cereri, în mod gratuit veți putea primi asistență pentru a vă rezolva problema – pentru a prelungi ori de o prelungire de dobândă, ori pentru o amânare la rată”, a spus acesta.

La ce pot spera românii

Adrian Negulescu are o viziune optimistă despre perioada următoare. Iată ce declară acesta: „Cred că vom rămâne la dobânzi efective de 8-9%. Avem ROBORUL la aproape 7%, IRCC-ul la 6%. Probabil mâine, în ședința de politică monetară, Banca Națională va menține dobânda cheie și acesta va fi un semnal semnificativ care va face ca dobânzile să fie pe același nivel în acest an.

Sperăm ca anul viitor, în primăvară, să scadă și inflația, deci și dobânzile”, a încheiat el.