Actual Economic

Previziuni sumbre pentru cei cu credite. Indicele IRCC este în creștere din cauza uriașelor facturi la gaz și energie

Previziuni sumbre pentru cei cu credite. Indicele IRCC este în creștere din cauza uriașelor facturi la gaz și energie

Ne dorim să aflăm vești bune, dar, din păcate, ele se mai lasă așteptate. Cel puțin specialiștii, deocamdată, nu văd lumina de la capătul tunelului și ne transmit previziunile lor sumbre.

Previziuni sumbre pentru cei cu credite. Indicele IRCC este în creștere din cauza uriașelor facturi la gaz și energie. Și de aici pornește domino-ul

După cum se știe există oameni care au cerut recalcularea de pe ROBOR în baza indicelui IRCC. Specialiștii, în primul rând, lor le aduc vestea tristă și anume că începând cu anul viitor, ei vor plăti rate duble și asta pentru că indicele IRCC va crește, iar specialiștii din domeniu atrag atenția că șomajul va avea și el o linie ascendentă din cauza faptului că se închid mari fabrici industriale, care nu mai pot plăti preţurile mari la energie şi gaze.

Precizare: IRCC este utilizat drept indice de referință pentru calcularea creditelor de consum. Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor a fost gândit de către Guvernul României ca o soluție pentru ROBOR-ul ce tot creștea de la o lună la alta.

Domino-ul vieții cotidiene

Imaginați-vă un domino cu piesele așezate în picioare. Prima este factura la gaz și electricitate. Atunci când prima piesă cade, după ea urmează și celelalte, acestea fiind închiderea unor societăți, de stat sau private, mai mari, medii sau mai mici, toate aflate în incapacitate de plată a sumelor uriașe la consumul cotidian de utilități principale, reflectate în factura lunară. Și urmează, pentru mulți, inevitabil, șomajul. Automat, IRCC va crește și el la rândul lui.

Ce se va întâmpla anul următor

Ratele românilor vor continua să crească și anul următor. Acesta este avertismentul ferm, care vine din partea specialiștilor. Vizați sunt inclusiv românii care au credite calculate în IRRC pentru că, până la finalul acestui an, indicele ar putea depăși pragul de 5% și va continua să crească și la începutul anului următor.

În ultimele luni, peste 13.000 de români au mers la bancă și au cerut recalcularea ratelor de pe ROBOR pe IRCC pentru că ROBOR la trei luni a înregistrat record după record. Față de anul trecut, oamenii plătesc rate chiar și cu 1000 de lei mai mari, potrivit media.

Prin urmare, specialiștii trag un nou semnal de alarmă și spun că anul următor cei care au credite calculate în IRCC ar putea plăti rate duble.

Există totuși o soluție

Și totuși lumina de la capătul tunelului se vede. Specialiștii o arată prin faptul că tot ei oferă și o soluție. Astfel, specialiștii vin și cu o soluție temporară pentru români. Mai exact, aceștia ar putea merge la bancă să ceară o refinanțare a creditului în moneda europeană pentru că, deși indicele EURIBOR începe să crească, nu va ajunge la nivelul dobânzilor pe care le au indicii ROBOR și IRCC.

Foto: arhiva