Social

Vin ajutoarele pentru seniori! Tichetele de pensii sunt gata

vouchere-620-lei
sursa foto arhiva personala

Tichetele de pensii destinate seniorilor cu venituri sub plafonul de 3.000 de lei au fost complet tipărite. Anunțul a fost făcut Ministerul Muncii și Solidarității Sociale într-un comunicat oficial.

Conform comunicatului, se prevede ca seniorii eligibili vor primi sumele aferente tichetelor sociale în prima jumătate a lunii octombrie.

Tichetele de pensii sunt tipărite

Livrarea acestora va fi efectuată prin intermediul mandatului poștal. Seniorii care își încasează pensiile prin intermediul cardurilor bancare vor primi sumele corespunzătoare în conturile lor la data de 12 octombrie.

Ministerul Muncii oferă ajutoare cu valori cuprinse între 300 și 500 de lei. Banii se dau în funcție de nivelul pensiei fiecărui beneficiar aflat pe lista de destinatari a acestor tichete.

Astfel, conform informațiilor furnizate de Ministerul Muncii, seniorii cu venituri lunare între 2.001 și 3.000 de lei vor primi tichete în valoare de 300 de lei. Cei cu venituri lunare între 1.501 și 2.000 de lei vor beneficia de ajutoare în cuantum de 400 de lei. În timp ce pensionarii cu venituri lunare garantate de stat mai mici de 1.500 de lei vor primi tichete de ajutor social în valoare de 500 de lei.

Conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 168/2022, această a doua tranșă de ajutoare financiare este destinată pensionarilor din sistemul public de pensii, celor din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarilor de drepturi speciale plătite de către casele teritoriale de pensii și casele de pensii sectoriale, cu condiția ca veniturile lor lunare să nu depășească 3.000 de lei. Comunicatul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale menționează că tichetele tipărite conțin și informații despre cuantumul ajutoarelor respective.

Banii ajung în octombrie

„A doua tranșă a ajutorului pentru pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei pe lună va fi livrată în octombrie împreună cu pensiile, așa cum prevede OUG nr. 168/2022. În acest sens, deja au fost tipărite tichetele care vor ajunge în cel mai scurt timp la beneficiari. În tichetele de pensii care ajung în octombrie este menționat și cuantumul ajutorului”, se mai menționează în comunicatul Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

La acordarea ajutorului financiar se iau în calcul următoarele tipuri de venituri lunare:

– veniturile din pensii acordate în sistemul public de pensii,

– venituri din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii,

– venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special,

– venituri din indemnizația socială pentru pensionari acordată în baza OUG 6/2009,

– venituri din salarii și asimilate salariilor, raportate în „Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate“, potrivit CNPP.